Skip to main content

Στα «χαρακώματα» ΗΠΑ – Ιράν μετά τις επιθέσεις κατά τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη κατά των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, προκαλώντας άλμα στις τιμές του πετρελαίου κι εγείροντας νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.

Δύο δεξαμενόπλοια, ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό, έγιναν την Πέμπτη στόχος επιθέσεων στη θάλασσα του Ομάν, έναν μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους τρία δεξαμενόπλοια, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και σε εκείνη την περίπτωση, η Ουάσιγκτον είχε στρέψει το δάχτυλο στην Τεχεράνη.

Το Στενά του Ορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες. Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια «Kokuka Corageous» της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group και στο «Front Altair» του νορβηγικού φορέα Frontline δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή στην αγορά πετρελαίου.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον.

Απευθυνόμενος στους 14 ομολόγους του στο Σ.Α., στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν δήλωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν».

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στο μεταξύ στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο – όπως υποστηρίζουν – εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση και κατόπιν να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό», επέμεινε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες επιθέσεις δεν υπήρξε καμία αντίδραση. «Εάν δεν αντιδράσουμε, κι άλλες επιθέσεις είναι πιθανές», προειδοποίησε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όλες οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Οι πρεσβευτές αρκετών κρατών-μελών, ανάμεσά τους ο Μανσούρ αλ Οτάιμπι, ο πρεσβευτής του Κουβέιτ – της χώρας που ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του Σ.Α. –  τάχθηκαν υπέρ του να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τις νέες επιθέσεις.

Η Ρωσία υπογράμμισε από την πλευρά της – σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή – ότι ουδείς «πρέπει να σπεύσει να εξαγάγει συμπεράσματα».

Απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ η Τεχεράνη

Το Ιράν διέψευσε από την πλευρά του κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή του στις επιθέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέδωσε τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της χώρας του στη «διπλωματία της δολιοφθοράς» που ασκείται – όπως υποστήριξε – από τις ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν – χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης – κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β΄ προχωρά στο Σχέδιο Β΄: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Σίνζο Άμπε, και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας (των ΗΠΑ) σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με τον όρο «Ομάδα Β», ο Ζαρίφ αναφερόταν στον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Ο Ζαρίφ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ο Μπόλτον, που χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια «γεράκι» κατά του Ιράν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκουν να σύρουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ένοπλη σύρραξη με την Ισλαμική Δημοκρατία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ, AFP, DPA