Skip to main content

Γερμανία: Σάλος με φωτογραφία του ηγέτη του αντιισλαμικού Pegida με μουστάκι Χίτλερ

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία φωτογραφία στην οποία ο ηγέτης του αντιισλαμικού κινήματος Pegida Λουτς Μπάχμαν ποζάρει με μουστάκι και φράντζα α λα Αδόλφος Χίτλερ.

Πολλές γερμανικές εφημερίδες αναδημοσίευσαν τη φωτογραφία, κάνοντας αναφορές και στις δηλώσεις που έχει κάνει ο Λ. Μπάχμαν για τους αλλοδαπούς στη Γερμανία, οι οποίες «εξετάζονται» από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild, η Κάτριν Έρτελ, ένα από τα βασικά στελέχη του κινήματος, επιβεβαίωσε ότι η φωτογραφία είναι αυθεντική και υποστήριξε ότι τραβήχτηκε «χάριν αστεϊσμού».

Η φωτογραφία δείχνει τον κ. Μπάχμαν προφίλ, με τα μαλλιά βρεγμένα, πατικωμένα στο πλάι του κεφαλιού του και με ένα μικρό μουστάκι που παραπέμπει στον Χίτλερ.

Μιλώντας στην Bild, ο ηγέτης του Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες ενάντια στον εξισλαμισμό της κοινωνίας») εξήγησε ότι τράβηξε αυτή τη φωτογραφία «στον κουρέα του» την εποχή που παρουσιάστηκε η ηχογραφημένη εκδοχή του «Επέστρεψε», σατιρικού έργου του Γερμανού συγγραφέα Τιμούρ Φέρμες με θέμα τον Χίτλερ.

Η φωτογραφία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του Pegida, κινήματος που τάσσεται κατά του Ισλάμ και διάκειται εχθρικά απέναντι στους πρόσφυγες. Η υπόθεση αυτή «θα έχει συνέπειες – δεν θέλω να έχω καμία σχέση με κάτι τέτοιο», είπε ένα από τα ηγετικά στελέχη του, ο Ρενέ Γιαν, προαναγγέλλοντας μια συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων του κινήματος.