Μία τουλάχιστον φορά έχει υποστεί κάποια μορφή ηλεκτρονικού εκφοβισμού το 50% των νέων παιδιών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του κέντρου Cyberbullying Research Center, ενώ ποσοστό μεταξύ 10% και 20% είναι θύματα τακτικού cyberbullying όταν βρίσκονται online. Το ανησυχητικό αυτό ποσοστό υπενθυμίστηκε και φέτος κατά την πρόσφατο εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού – Stop Cyberbullying Day, ωθώντας την ESET να συγκεντρώσει βασικές οδηγίες προς νέους, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι σε όσους τους εκφοβίζουν στο διαδίκτυο.
Συμβουλές από την ESET για τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού:
- Να θυμάστε καταρχήν ότι δεν φταίτε για το ότι βρεθήκατε σε αυτήν την κατάσταση, ότι δεν είστε μόνοι και ότι μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια.
- Συζητήστε τους φόβους σας με ενήλικες που εμπιστεύεστε. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες υγείας κ.λπ. είναι εκεί για να σας ακούσουν και να σας υποστηρίξουν.
- Διατηρήστε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (εκτυπωμένα ή ψηφιακά αντίγραφα) του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεις, μηνύματα σε social media και μηνύματα κειμένου.
- Το σημαντικότερο – και το δυσκολότερο – είναι να μην απαντάτε σε κανένα από τα εκφοβιστικά μηνύματα και να αφήνετε τη συζήτηση σε αναμονή.
- Ανάλογα με την πλατφόρμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναφέρετε τον εκφοβισμό. Αν χρειαστεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο για να αποκλείσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς που σας ενοχλούν.
- Εάν αντιμετωπίζετε εγκληματική συμπεριφορά ή απειλές, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αστυνομία. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή μαζί του.
Έχω αντιληφθεί περιστατικά εκφοβισμού προς άλλους. Τι μπορώ να κάνω;
Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς να υποστηρίξουμε το θύμα χωρίς τον κίνδυνο να γίνουμε οι ίδιοι στόχος του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ή να επιδεινώσουμε την κατάσταση. Ο οργανισμός BullyingUK δίνει τις παρακάτω οδηγίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν βοηθάτε και στηρίζετε τα θύματα του εκφοβισμού:
- Μείνετε έξω από το περιστατικό και μην παρασυρθείτε να συμμετάσχετε.
- Τονίστε στα θύματα ότι σε κανένα δεν αξίζει να του συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και ότι δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος.
- Βεβαιωθείτε ότι τα θύματα γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.
- Παροτρύνετέ τους να εμπιστευτούν έναν δάσκαλο, γονιό ή επαγγελματία υγείας για να αισθάνονται ασφαλείς.
- Κρατήστε screenshots από τον εκφοβισμό ως αποδεικτικά στοιχεία.
- Προχωρήστε σε αναφορές στα σχετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Συγχαρείτε τους για το θάρρος τους και τονώστε τους την αυτοπεποίθηση για να τολμήσουν να ζητήσουν βοήθεια.
- Φυσικά, η πρώτη συμβουλή δεν είναι να συμμετάσχετε στην εκφοβιστικότητα στον κυβερνοχώρο!
Τι μπορώ να κάνω αν αυτός που εκφοβίζει είναι φίλος μου;
Αρχικά μπορείτε να προσπαθήσετε να μιλήσετε στον φίλο σας και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας χωρίς αντιπαράθεση, εξηγώντας πως αυτό που κάνει μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο αλλά και για τα θύματα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να το συζητήσετε με έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε, ενώ αν υποψιάζεστε ότι η ασφάλεια ενός ατόμου κινδυνεύει, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε δάσκαλο ή απευθείας στην αστυνομία. Όταν η ζωή κάποιου κινδυνεύει, δεν υπερέχει πλέον η «φιλία» σας.
Όπως υπογραμμίζει η ESET, ο εκφοβισμός, είτε γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο είτε στο διαδίκτυο είναι ένα ευαίσθητο θέμα που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Παρά το αίσθημα απομόνωσης που μπορεί να προκαλέσει, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι δεν είναι μόνος και ότι υπάρχουν τρόποι να ξεφύγει.