Στη Βουλή μεταφέρεται από τη Δευτέρα η πολιτική αντιπαράθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για τη συζήτησή του αναμένεται να διευκρινιστούν στη Διάσκεψη των προέδρων τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι.
Παράλληλα στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας θα συγκληθεί η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου. Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής «πατριωτικό καθήκον» την κύρωση της Συμφωνίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το Σάββατο από την Κρήτη ότι «θα βρεθούμε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών». Την Κυριακή, μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών». Προανήγγειλε πως θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα, τονίζοντας πως «είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».
Στο Κίνημα Αλλαγής, εκτός Κ.Ο. τέθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Επίσης με απόφαση της κ. Γεννηματά σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση. Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «τον ρόλο που έχει αναλάβει στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» εξαπέλυσε το Σάββατο και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τον λαό να «γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».
Διχασμένο εμφανίζεται στο μεταξύ το Ποτάμι, με τους βουλευτές του κόμματος Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, που έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας να δηλώνουν το Σάββατο «την απόλυτη διαφωνία» τους «με την περίεργη, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη αυτή στάση του κόμματος» διαβλέποντας μάλιστα τη διάλυσή του. «Ανεξαρτήτως Συμφωνιών Πρεσπών, Σπετσών, Λειψών ή Ψαρρών. Και επειδή το Ποτάμι ταλαντεύεται και κάνει ασκήσεις Ισαποστακισμού, στάση απαράδεκτη αυτή την ώρα. Και επειδή το Ποτάμι εμφανίζεται παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολάκηδες μπορούμε να συνάγουμε ότι το Ποτάμι δεν επιλέγει μια καθαρή στάση και διαλύεται» έγραψαν σε ανάρτησή τους.
Για «νέα πρωτοφανή προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» μέσω της «αντικατάστασης του Γρ. Ψαριανού με τον Γ. Μαυρωτά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας» της Βουλής έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Χαρακτήρισε επίσης «αιτία πολέμου» τη διατήρηση πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ σε κυβερνητικές θέσεις, προειδοποιώντας πως αν ο Πρωθυπουργός δεν τους απομακρύνει αμέσως η Κ.Ο του κόμματός του θα μπλοκάρει τα κυβερνητικά νομοσχέδια.
«Αντί η Αστυνομία να συλλάβει τους ολιγάριθμους κουκουλοφόρους αλήτες που θέλησαν να διαταράξουν την τάξη στο συλλαλητήριο, έριξε χημικά στους φιλήσυχους πολίτες του συλλαλητηρίου. Είναι και αυτό δείγμα γραφής, το πώς αντιμετωπίζει την λαοθάλασσα ο τρομαγμένος Πρωθυπουργός. Η Ένωση Κεντρώων καλεί τον κ. Τσίπρα να έρθει αύριο στην Βουλή να δώσει εξηγήσεις για τα κατορθώματα των Υπουργών του και της Αστυνομίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
naftemporiki.gr