Skip to main content

Με «οδηγούς» Σκοπιανό και οικονομία: Έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σενάρια ανακατατάξεων και μετακινήσεων βουλευτών που θα ενισχύσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφήνει να διαρρεύσουν η κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί τις σφοδρές πιέσεις που δέχονται από τις εξελίξεις οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κινητικότητα και στην κεντροδεξιά.

Τα περί «τεκτονικών αλλαγών» για τις οποίες μίλησε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός (σ.σ. προκάλεσε εντύπωση το μειλίχιο ύφος τού συνήθως συγκρουσιακού αρθρογράφου) είναι ίσως υπερβολές, όμως, τα όσα διακινούνται δεν είναι χωρίς βάση. Αναμένεται ότι ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εφόσον ερωτηθεί, θα πει αυτό που οφείλει να πει, δηλαδή ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα πάει μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά θα επιβεβαιώσει την κινητικότητα που υπάρχει.

Κινητήριος δύναμη των αλλαγών που δρομολογούνται δεν είναι ωστόσο η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες, αλλά η αβεβαιότητα που επικρατεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες και κυρίως η εκτίμηση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να μην αντέξουν ως τις επόμενες εκλογές.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει πιο μπροστά κινήσεις που ετοίμαζε για το διάστημα πιο κοντά στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς έχει αποφασίσει το τέλος της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όχι για ιδεολογικούς λόγους και επειδή ήταν «ειδικού σκοπού», όπως θα επιχειρήσει να πει, αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται πλέον τους ΑΝΕΛ, ούτε στο προεκλογικό, ούτε στο μετεκλογικό τοπίο.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί κλίμα συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία και τώρα στην Ισπανία, και με αυτά τα σενάρια πιέζει και τη Φώφη Γεννηματά, μέσω των ευρωσοσιαλιστών εταίρων της, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί και την αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματός της, με το Ποτάμι να είναι με το ένα πόδι εντός και το ένα πόδι εκτός Κινήματος Αλλαγής.

Δεν είναι τυχαίο ότι φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μεταδίδουν με έμφαση πληροφορίες ότι πέντε βουλευτές, δύο από την ομάδα των ανεξαρτήτων και τρεις από τα κόμματα της κεντροαριστεράς (Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) μετακινούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα σενάρια αυτά δεν αναδεικνύονται ερήμην της πολιτικής πραγματικότητας. Η συμφωνία με τα Σκόπια έχει επιδράσει στο εσωτερικό σκηνικό, η συμφωνία με τους δανειστές για το χρέος και την επόμενη ημέρα είναι θέμα ωρών ή ημερών, αλλά δεν θα είναι ξεκάθαρη και …λαμπερή, ενώ ο Ζάεφ έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα έχει ολοκληρώσει τα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας που θα πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.

Ο πρωθυπουργός είναι πλέον στο νέο δίλημμα αν θα κάνει πρόωρες εκλογές πριν ή μετά την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια στην ελληνική Βουλή, οι ΑΝΕΛ προαναγγέλλουν ότι θα καταψηφίσουν και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση προκειμένου να περισώσουν ό,τι πλέον μπορεί να σωθεί, το Μαξίμου επαναλαμβάνει αμήχανα ότι «οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση», ο ορίζοντας όμως μικραίνει και οι διορατικοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα τον έχουν ήδη ενημερώσει γι΄ αυτό.   

«Νομίζω ότι υπάρχει εύφορο έδαφος διαλόγου και διαμόρφωσης συγκλίσεων, σχετικά με τις απαντήσεις που θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω, δε, ότι ο κοινός τόπος που θα προκύψει μπορεί να εκφράζει τόσο τον ιστορικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας όσο και εκείνον της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ήδη υπάρχει το επιτυχημένο σχετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας, ενώ στον ίδιο δρόμο προχωρά το τελευταίο διάστημα και η Ισπανία. Καθώς το 2019 θα είναι εκλογικό έτος και στην Ελλάδα, νομίζω είναι κατάλληλος ο χρόνος να ανοίξει η συζήτηση και στη χώρα μας» είπε, ενδεικτικά χθες, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καλεσμένος της ΔΗΜΑΡ σε εκδήλωση με τίτλο «Μετά το μνημόνιο τι; Χωρίς αλεξίπτωτο;».

Σενάρια και στην Κεντροδεξιά

Κινητικότητα όμως δεν υπάρχει μόνο στην κεντροαριστερά αλλά και στην Κεντροδεξιά.

«Ο  Αντώναρος κάνει πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Κινείται σε ένα δρόμο καλό αν και πολύ πιο ανοιχτό σε σχέση με τη συμφωνία. Από κει και πέρα είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εγώ ενδεχομένως αύριο μεθαύριο να τον δω και να συζητήσω μαζί του» είπε χθες ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ, ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν οι ΑΝΕΛ να συναντηθούν με τον κ. Αντώναρο και πολιτικά, είπε: «Θα το ‘θελα πάρα πολύ, γιατί όχι, καλοδεχούμενος στους ΑΝΕΛ ή συνεργαζόμενος. Μην αποκλείετε ποτέ τι μπορεί να γίνει στο χώρο της πολιτικής. Εκτιμώ και την κυρία Παπακώστα στο πώς αντέδρασε και συμπεριφέρθηκε».

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου Ευάγγελος Μπαλτάκος, προανήγγειλε χθες, μιλώντας στην ελληνική ραδιοφωνία, την ίδρυση κόμματος, στα δεξιά της Ν.Δ, λέγοντας ότι το όνομα είναι έτοιμο και ο ίδιος βρίσκεται σε συζητήσεις με βουλευτές εν ενεργεία (ανεξάρτητους βουλευτές) αλλά και με πρώην στρατιωτικούς. «Οι συζητήσεις και ζυμώσεις γίνονται καθημερινά και θα κατασταλάξουν όταν υπάρχει η προοπτική εκλογών. Είναι λάθος να δημιουργηθεί το κόμμα πολύ πριν γίνουν οι εκλογές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δεξιό κόμμα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ν.Δ., που εμφανίζεται ενωμένη και πρόσκαιρα ενισχυμένη λόγω του κλίματος που επικρατεί στην Μακεδονία αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια, ψάχνει τους τρόπους για να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την ενίσχυση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή να «ξεψαχνιστούν» τα στελέχη που σωρηδόν φεύγουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και εάν εντοπιστούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις να προσεγγιστούν.