Του Γιάννη Καμπουράκη
Να κρύψει την έκπληξη και την αμηχανία της για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της, επιχειρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές και τα στελέχη της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλες πηγές, το πλήθος κόσμου που συμμετείχε στο χθεσινό συλλαλητήριο, ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές, η κυβέρνηση δεν ανέμενε πάνω από 50.000 κόσμο, χθες στη Θεσσαλονίκη, όπως δεν περίμεναν και άλλοι παράγοντες της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και άλλων κομμάτων που όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, αποφάσισαν να δηλώσουν παρουσία.
Ανεπισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που έχουν μεγάλη εμπειρία από συγκεντρώσεις, εκτιμούν ότι από 150.000 – 180.000 άνθρωποι πήραν μέρος στο χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και φυσικά διαφωνούν και με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας για συμμετοχή 90.000 και με τους διοργανωτές που έλεγαν ότι συμμετείχαν πάνω από 400.000 πολίτες.
Τα επόμενα βήματα, θα επικεντρωθούν σε δύο στόχους:
Πρώτον, η κυβέρνηση να εξαντλήσει τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων και ή να λύσει το ζήτημα ή να μην χρεωθεί νέο αδιέξοδο. Προσωπικά ο κ. Τσίπρας – όπως δεν έκρυψε κατά τη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής – έχει μεγάλη ανάγκη την επίλυση του ζητήματος, ώστε να δικαιωθεί η πολιτική του δέσμευση ότι αυτή η κυβέρνηση θα λύσει ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα που κληρονόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να μην εμφανιστεί ανακόλουθος.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι εννοεί απολύτως ότι θα επιχειρήσει την ψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή από βουλευτές των άλλων κομμάτων ακόμα και αν ο κ. Καμμένος και ο ΑΝΕΛ επιμείνουν στη σημερινή τους θέση, μη θεωρώντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα δεδηλωμένης.
Δεύτερον, θα συνεχίσει στη γραμμή ακραίας πόλωσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να χρεώσει στον κ. Μητσοτάκη ακροδεξιές, συντηρητικές και μικροπολιτικές τακτικές και να διχάσει το εσωτερικό της.
Κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν ότι μετά το χθεσινό συλλαλητήριο ανατρέπεται ο σχεδιασμός με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και κατάθεσής της προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του επόμενου εξαμήνου. Όπως χαρακτηριστικά παραδέχονται μετά το χθεσινό συλλαλητήριο τα πράγματα δυσκολεύουν, η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των βουλευτών των ΑΝΕΛ γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αλλά υποστηρίζουν ότι αν ο διάλογος δεν διακοπεί από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα πάει μέχρι το τέλος τη διαπραγμάτευση.