Skip to main content

Ελβετία: Τριάντα εκατ. ευρώ για τα τελευταία κρασιά του «βασιλιά της Βουργουνδίας»

Κάτι λιγότερο από… 30 εκατομμύρια ευρώ πωλήθηκαν την Κυριακή στην Ελβετία οι τελευταίες φιάλες και magnum του «αριστοτέχνη του Pinot noir», Ανρί Ζαγιέ, του διάσημου αμπελουργού της Βουργουνδίας, ο οποίος πέθανε το 2006 σε ηλικία 84 χρονών,

Η ιστορική δημοπρασία στο κτήμα του Σατοβιέ, στα υψώματα της Γενεύης, που οργάνωσαν οι κόρες του, διήρκησε έξι ώρες και έκλεισε με τζίρο 34,5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (29,8 εκατομμύρια ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Baghera Wines, που έκανε λόγο για ποσό ρεκόρ για μία και μόνο πώληση. Η τιμή για το σύνολο των κρασιών που βγήκαν στο σφυρί υπολογιζόταν μεταξύ 6,7 και 13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (μεταξύ 5,7 και 11,2 εκατομμυρίων ευρώ).

«Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό του, τα κρασιά που φέρουν την υπογραφή του αμπελουργού παραμένουν αναμφίβολα τα ακριβότερα κρασιά παγκοσμίως» ανέφερε ο οίκος Baghera Wines.

Εκατό πλειοδότες απ’ όλον τον κόσμο διεκδικούσαν τα τελευταία κρασιά του «βασιλιά της Βουργουνδίας», είτε επιτόπου στη Γενεύη, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω Διαδικτύου.

Οι 855 φιάλες και τα 209 magnum που διατέθηκαν ήταν όλα τα κρασιά που ο Ζαγιέ συγκέντρωνε με πάθος όλη τη ζωή του στην κάβα του, στο κτήμα του, στο χωριό Βοσν-Ρομανέ.

Μια σειρά 15 magnum κρασιών Cros-Parantoux που παρήχθησαν από το 1978 έως το 2001 πωλήθηκε σε τιμή πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ είχε εκτιμηθεί μεταξύ 237.000 και 406.000 ευρώ.

Με τη σειρά τους, έξι magnum Cros-Parantoux του 1999 πωλήθηκε αντί 457.285 ευρώ, την ώρα που υπολογίζινταν να πιάσουν από 93.230 έως και 186.450 ευρώ.

«Η δημοπρασία αυτή είναι η τελευταία σελίδα της ιστορίας του κτήματος του Ανρί Ζαγιέ» εξήγησαν οι κόρες του αμπελουργού, η Λιντί και η Ντομινίκ, που παρέστησαν στην πώληση, συνώνυμο εκκαθάρισης της κληρονομιάς τους. «Οι φιάλες αυτές από την προσωπική κάβα του ήταν σαν εργαστήριό του, ένας τρόπος να τα βλέπει να παλαιώνουν με την πάροδο των ετών» είπαν, θεωρώντας «φυσικό να μη μπορούν να πιουν όλες αυτές τις φιάλες και να τις διαθέτουν προς πώληση».

Σύμφωνα με την παράδοση της Βουργουνδίας, ο Ζαγιέ φύλασσε τα κρασιά του εμφιαλωμένα και στοιβαγμένα μέσα στην κάβα του. Για τη δημοπρασία, νέες ετικέτες και καψύλλια τοποθετήθηκαν από τις κόρες του αμπελουργού. Κατά τον Baghera Wines, οι συνθήκες φύλαξης των κρασιών αυτών επιτρέπουν τη φύλαξή τους για πολλά ακόμη χρόνια, πριν τα δοκιμάσουν αυτοί που θα επιδείξουν υπομονή.