Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή

«Το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει, το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή» δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα και στη δημοσιογράφου Μαρία Χούκλη.

 «Θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή» επανέλαβε και πρόσθεσε πως αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος αλλά ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία.

Η αυτοδυναμία υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας θα λύσει τα χέρια στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε την επόμενη ημέρα των εκλογών να μπορέσει να συγκρουστεί εντός της χώρας για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που είναι απαραίτητες.

«Δεύτερο και κυριότερο όμως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε ισχυρά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, για να κερδίσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού προς το συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας» επεσήμανε.

Ωστόσο δήλωσε πως θα μπορέσει να συνεργαστεί εάν χρειαστεί με όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, εκτός από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

«Γιατί με αυτούς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε κι είναι σαφές, με τα υλικά του χθες δεν μπορείς να δημιουργήσεις το αύριο» είπε και πρόσθεσε πως εάν υπάρξουν δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανοιχτός.

Η επόμενη ημέρα

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει μια σαρωτική νίκη και πως θα υπάρξει η ισχυρή λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό, χωρίς τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές, όπως είπε.

Η διαπραγμάτευση

Επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι η διαπραγμάτευση να μην διαρκέσει επ΄ αόριστον.

«Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη» σημείωσε και έκανε λόγο δύο διαφορετικές λογικές που συγκρούονται.

«Η μία είναι η λογική, επιτρέψτε μου η προτεσταντική λογική του κ. Σόιμπλε, που λέει ότι τους νόμους που φτιάξαμε πρέπει να τους εφαρμόζουμε ακόμα κι αν είναι νόμοι που αποδεδειγμένα μας οδηγούν στο λάθος και στην καταστροφή.

Η άλλη λογική είναι αυτή που εκφράστηκε και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λέει εντάξει οι νόμοι, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το ευρώ, την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις»

«Θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύσεις που εκπορεύονται από τις ίδιες τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δεσμεύσεις αυτές μας περιορίζουν ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι όμως ως προς το μέσο υλοποίησης όπως είναι γνωστό» είπε και πρόσθεσε πως στις ευρωπαϊκές συνθήκες προσδιορίζεται ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται στους στόχους, όχι στο μέσον.

«Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το μέσον που μας οδήγησε στην καταστροφή μέχρι σήμερα. Γι΄ αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη Κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2009».

Τη δανειακή σύμβαση θα τη διαπραγματευθούμε, με μια λογική που λέει εμείς δε θέλουμε νέα δάνεια, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως η λογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια, αλλά να βρεθεί μία βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημά του δημόσιου χρέους.

«Δεν υπάρχει σωτηρία του ευρώ με κράτη που να χρωστάνε σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ δημόσιο χρέος» είπε. 

Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και μελετημένο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και αρνήθηκε τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για παραχολογία λέγοντας αν από κάτι κινδυνεύει ο Έλληνας «είναι από το ότι αν εκλεγεί ο κ. Σαμαράς ξανά, οι πλειστηριασμοί ήδη έχουν απελευθερωθεί από 1/1. Κινδυνεύουν χιλιάδες νοικοκυριά που είναι εγκλωβισμένα σε δάνεια που πήραν τις εποχές της ανάπτυξης …»

Φορολογική πολιτική

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει τα βάρη από τους μεσαίους και τα χαμηλά εισοδήματα στα υψηλά εισοδήματα που σήμερα, όπως είπε  φοροδιαφεύγουν.

«Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι λεφτά υπάρχουν, ποτέ δεν το είπα αυτό. Ίσα – ίσα θεωρώ ότι το κρίσιμο για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην ανάπτυξη, είναι να παράξουμε ξανά πλούτο» είπε.

Για τον ΕΝΦΙΑ επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός φορολογείται με πλασματικούς όρους καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οι αντικειμενικές αξίες σήμερα είναι υπερτιμημένες, αφού κάποιος έχει αγοράσει ένα σπίτι 100.000 ευρώ και φορολογείται με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, αλλά σήμερα η πραγματική αξία αυτού του σπιτιού έχει πέσει κάτω από τις 50.000 ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται είπε και πρόσθεσε πως «Αν κάποιοι έχουν σπίτια με πισίνες και τα κρύβουν, αν κάποιοι τα κρύβουν σε offshore εταιρείες σε εταιρείες που κινούνται  με ενδοομιλικές συναλλαγές… η πολιτική μας βούληση είναι να πιάσουμε αυτούς που κρύβει η Νέα Δημοκρατία».

Ενώ για τη φορολογία εισοδήματος είπε ότι θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.                      

«Τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν».                      

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα η  φοροδιαφυγή πρέπει να καταπολεμηθεί και στα ψηλά και στα χαμηλά εισοδήματα και γι΄αυτό και εξήγγειλε ότι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα  τους πάρει στη δική του διοικητική ευθύνη ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις επενδύσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμπαρασύρει ιδιωτικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα συγκροτήσει ένα 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο που να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες κρίσης.

Στην ερώτηση σχετικά με την έλλειψη εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε : «Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε την εμπειρία που είχαν οι προκάτοχοί μας. Δεν έχουμε εμπειρία της συνδιαλλαγής, δεν είμαστε καλοί στη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε δεν τα πάμε και πολύ καλά ούτε με τους μιντιάρχες ούτε με τους τραπεζίτες, η αλήθεια είναι επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρναμε μίζες στα κομματικά μας ταμεία, από τη SIEMENS και από άλλες εταιρείες», ενώ σημείωσε ότι οι «έμπειροι έριξαν τη χώρα στα βράχια».