Skip to main content

Π. Σκουρλέτης σε ILO: Η κυβέρνηση προωθεί την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Του Στέλιου Παπαπέτρου

Τις επιπτώσεις των πολιτικών του μνημονίου που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας μετά το 2010 και προκάλεσαν αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, πρωτόγνωρη αύξηση της φτώχειας και οδήγησαν την Ελληνική οικονομία σε δραματικά αδιέξοδα, περιέγραψε ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 104η Γενική Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «η δια νόμου κατάργηση  των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) σε επίπεδα κάτω από τα όρια της φτώχειας, η πλήρης αποδιάρθρωση του συστήματος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επίλυσης συλλογικών διαφορών (με αποτέλεσμα να καλύπτεται σήμερα μόλις το 1/5 των εργαζομένων από συλλογικές ρυθμίσεις και οι υπόλοιπες εργασιακές σχέσεις να ρυθμίζονται μόνο από ατομικές συμβάσεις), όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, αλλά επέφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 23%, η ανεργία εκτινάχθηκε από το 7,7% στο 27,5% (και ειδικά για τους νέους στο 58%), ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε από το 22% στο 34%, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ, στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η ελληνική οικονομία, από την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2008, έχει σήμερα υποχωρήσει στην 81η».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί ήδη τη νομοθετική αποκατάσταση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των συλλογικών διαφορών και εξήρε τη δημόσια δήλωση αναγνώρισης και υποστήριξης του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, είχαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Γκάι Ράιντερ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης με τον ILO και η  παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μια σειρά από θέματα όπως είναι:

  • Η  εναρμόνιση της νέας εργασιακής νομοθεσίας με τις σχετικές Συνθήκες της ΔΟΕ και τις βέλτιστες πρακτικές σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο
  • Η  συνδρομή στη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, σε ένα πλαίσιο όπου οι διαπραγματευτική ισχύς τόσο των Συνδικάτων όσο και των Εργοδοτών είναι εξισορροπημένη
  • Η  ανεύρεση πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της παραοικονομίας
  • Η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης του προβλήματος της μεγάλης εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαποφυγής και της εισφοροκλοπής.