Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά θετικά τη συμφωνία στο ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Λύση με τέσσερα γράμματα», αναφερόμενη στο πρώτο συνθετικό του όρου «Βόρεια Μακεδονία», που στα γερμανικά είναι «Nord». Όπως σχολιάζει, «για αυτό το πρόθημα με τέσσερα γράμματα διεξαγόταν σκληρή μάχη επί 27 χρόνια. Αυτή αναμένεται τώρα να αποτελέσει παρελθόν. Επιτέλους! Σίγουρα, η λύση βρίσκεται ακόμη υπό αίρεση επειδή οι εθνικιστές εκατέρωθεν ενδέχεται να υψώσουν για άλλη μια φορά τις γροθιές τους. Τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και στην ΠΓΔΜ πρέπει να κερδηθεί ένα δημοψήφισμα. Ωστόσο μπορεί να ελπίζει κανείς ότι εν τέλει το μέλλον θα είναι για όλους σημαντικότερο από ένα θέατρο σκιών από το παρελθόν».
Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, «πέτυχαν πράγματι ένα ιστορικό επίτευγμα (…) έκοψαν έναν γόρδιο δεσμό. Για τη Βόρεια Μακεδονία ο συμβιβασμός ανοίγει τον μέχρι σήμερα μπλοκαρισμένο από την Αθήνα δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Όμως και η Ελλάδα επωφελείται επειδή η επειγόντως απαραίτητη σταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας είναι αυτονόητα προς το συμφέρον της (σ.σ. Ελλάδας)».
Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας ο σχολιαστής επισημαίνει: «Για πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η αντιπαράθεση μπορούσε να απελευθερώνει διαλυτικές δυνάμεις και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων της εξουσίας. Η αξίωση αποκλειστικότητας όσον αφορά την ελληνιστική κληρονομιά χρησίμευε στους πολιτικούς στην Ελλάδα σαν ένα είδος οπίου για τον λαό. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ανοίχτηκε ένα εθνικιστικό παράπλευρο μέτωπο, όπου απευθυνόταν κάλεσμα για μάχη ενάντια στο ιστορικό ξεπούλημα. Ο Τσίπρας θα πρέπει να ξανακλείσει αυτό το κακό πνεύμα στο μπουκάλι».
«Νίκη της Δύσης, καταστροφή για τη Ρωσία»
«Μια συμφωνία και πολλά εμπόδια» βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού. Όπως εκτιμά σε ρεπορτάζ της, «η Μακεδονία και η Ελλάδα συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της αντιπαράθεσης για την ονομασία. Ωστόσο η συμφωνία μπορεί ακόμη να αποτύχει – και από τις δύο πλευρές». Για την πλευρά της ΠΓΔΜ αναφέρονται κυρίως οι δυσκολίες που κρύβει το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γίνεται λόγος για την αντίσταση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρθρογράφος ασκεί οξεία κριτική στην τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι «σε αυτήν την περίπτωση εκφράστηκε μέσω αυτού η παλιά Ελλάδα – εκείνη η Ελλάδα που απέτυχε και είχε οδηγήσει στην εξουσία τον Τσίπρα».
Η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης, κατά κανόνα εξαιρετικά επικριτική απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αυτή τη φορά τον επαινεί σε σχόλιό της με τίτλο «Ο ηγέτης Τσίπρας». Η FAZ γράφει: «Με τη συμφωνία για το ονοματολογικό έχει καταστεί εφικτή μια λύση σε αυτή τη διένεξη. Με αυτή τη συμφωνία ο Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν ήδη κατορθώσει κάτι που οι προκάτοχοί τους δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν. Βεβαίως παίζουν και εσωπολιτικοί υπολογισμοί έναν ρόλο σε αυτό το εγχείρημα εξωτερικής πολιτικής, όμως πότε και πού θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς γι’ αυτόν, ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει το θάρρος ενός ηγέτη. Γι’ αυτό αξίζει αναγνώριση και στήριξη. Διότι το ονοματολογικό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη».
Το περιοδικό Spiegel επιχειρεί να αποτιμήσει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, επιλέγοντας τον τίτλο «Νίκη της Δύσης, καταστροφή για τη Ρωσία». Όπως γράφει στη διαδικτυακή του έκδοση, ο συμβιβασμός Ελλάδας και ΠΓΔΜ «σημαίνει νίκη για τη Δύση – για τη Ρωσία αντίθετα καταστροφή. Η Μόσχα θα πρέπει να φοβάται για την επιρροή της στην περιοχή. Ωστόσο η συμφωνία θα μπορούσε να αποτύχει εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης και στις δύο χώρες».