Την ιστορικότητα της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως επρόκειτο «για μια διαφορά, μια διαφωνία δεκαετιών, που καθιστούσε αδύνατη την πρόοδο στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για την ΠΓΔΜ».
Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ «Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι μόλις επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, θα απευθύνουμε πρόσκληση και ως εκ τούτου θα ήθελα να επαινέσω τόσο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα αλλά και τον κ. Ζάεφ από τα Σκόπια γιατί αυτό είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, γιατί επέδειξαν θάρρος, έδειξαν ότι είναι σπουδαίοι πολιτικοί ηγέτες και μπόρεσαν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα, ερχόμενοι σε αυτή τη συμφωνία».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι εναπόκειται στα δύο έθνη και στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην Αθήνα και στα Σκόπια, να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
«Δεν είναι έργο του ΝΑΤΟ, να εμπλακεί σε αυτές τις διαδικασίες, σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και στις δύο χώρες», σημείωσε εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι «οι δύο χώρες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να λύσουν ένα παλαιό πρόβλημα και να συνεχίσουν την πρόοδο που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες».
Κληθείς να σχολιάσει τα συμφωνημένα για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως «τo NATO έχει αποφασίσει από το 2008, από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου ότι μόλις το ονοματολογικό ζήτημα επιλυθεί μετά θα απευθύνουμε πρόσκληση. Εκείνη η απόφαση ακόμα ισχύει, αλλά φυσικά πρέπει να δούμε τη συμφωνία να ολοκληρώνεται και να υλοποιείται, κάτι που σημαίνει ότι θα επικυρωθεί και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές».
«Έτσι, η θέση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει τα Σκόπια για να γίνουν μέλος της Συμμαχίας εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και φυσικά από την ολοκλήρωση και πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών για την καταρχήν συμφωνία, ο επικεφαλής της Βορεοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε πως δεν είναι δουλειά του ως γενικός γραμματέας να εμπλακεί με τις εσωτερικές πολιτικές αντιμαχίες. «Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να χαιρετίσω το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δύο χωρών μπόρεσαν να βρουν μια λύση, να επιλύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών που εμπόδιζε την πρόοδο στην ευρώ-ατλαντική ενσωμάτωση, στη συνεργασία μεταξύ γειτονικών κρατών της περιοχής», τόνισε.
«Ελπίζω απλά ότι και τα Σκόπια και η Αθήνα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν αυτή τη συμφωνία και να την υλοποιήσουν, γιατί αυτό πραγματικά θα μας βοηθήσει όλους να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία και επίσης ενισχύοντας τη συνεργασία μέσα στη Νατοϊκή συμμαχία», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Όσον αφορά τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και τη στάση του κ. Καμμένου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «φυσικά σε όλες τις χώρες της συμμαχίας υπάρχουν διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και ορισμένες φορές με μεγάλες διαφορές για σημαντικά ζητήματα», ενώ πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στους δημοκρατικούς θεσμούς των δύο χωρών να αποφασίσουν και να χειριστούν αυτό το θέμα, όχι στο ΝΑΤΟ, γιατί το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει στις δημοκρατικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη μας».
Τέλος, αναφορικά με τις εγγυήσεις που το ΝΑΤΟ μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό, σε περίπτωση η ΠΓΔΜ, αφού θα έχει ενταχθεί στη συμμαχία, επανερχόταν σε παλιά αλυτρωτικά αιτήματα, ο κ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα πρέπει να το σχολιάσουν αυτό.
«Είναι ευρέως γνωστό ότι τμήμα της συμφωνίας προνοεί πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο (σκοπιανό) Σύνταγμα για να αναγνωριστεί το νέο όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έτσι η πρόταση για “Βόρεια Μακεδονία” βασίζεται στο ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα. Αυτό νομίζω ότι παρέχει έναν πολύ ισχυρό “κυματοθραύστη” ενάντια σε τυχόν αλλαγές, αφού το νέο όνομα θα αποτελεί συστατικό του Συντάγματος», σημείωσε.