Skip to main content

«Καμπανάκι» Γκουτέρες για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της πανδημίας

Για τον κίνδυνο «παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για «εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικους», εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας προειδοποίησε χθες o γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Τα επισιτιστικά συστήματά μας δεν λειτουργούν πλέον και η πανδημία επιδεινώνει την κατάσταση», ανέφερε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που συνοδεύει σχετική μελέτη του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας πως εν έτει 2020 «πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να φάνε όταν πεινάνε». «Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω από 5 ετών πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξής τους, δηλαδή πάνω από το ένα παιδί στα πέντε στον κόσμο», τόνισε.

«Φέτος, άλλοι 49 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας εξαιτίας της κρίσης» που προκαλεί η πανδημία, πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό θα αυξηθεί πολύ γρήγορα», προειδοποίησε ζητώντας να υπάρξει κινητοποίηση «κατά προτεραιότητα εκεί όπου ο κίνδυνος είναι πιο οξυμένος».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε ιδίως προστασία για τους εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων, τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ενίσχυση της στήριξης στη βιομηχανία των τροφίμων, αλλά και των εμπορικών ανταλλαγών, για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας των δικτύων διανομής. Απηύθυνε επίσης έκκληση να δημιουργηθούν προγράμματα επισιτιστικής αρωγής, ειδικά για παιδιά που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σχολικά γεύματα. Για τον επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι απολύτως εφικτό να αναπτυχθούν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα για να εξαλειφθεί η πείνα στον πλανήτη.

Τον Απρίλιο, ο ΟΗΕ είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αναμένεται εκρηκτική αύξηση των ανθρώπων που υφίστανται υποσιτισμό εξαιτίας της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP