Skip to main content

Αποχωρεί από το «τιμόνι» του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος

Την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 10ου Συνεδρίου του κόμματος.

«Αποφάσισα να ζητήσω από το συνέδριο της πρόωρη λήξη της θητείας μου από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας την άμεση εκλογή νέου προέδρου από την κομματική βάση, την επόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου. Εύχομαι η απόφασή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης, τόνισε.

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς. Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για την μεγάλη τιμή και την μεγάλη εμπιστοσύνη», είπε ο Ευ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους συνέδρους.

«Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Όχι από την ευθύνη μου. Όχι από τον αγώνα για τη χώρα. Όχι από τη σχέση με τους πολίτες. Όχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο», πρόσθεσε.

Αποφάσισα τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου γιατί βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η χώρα και η παράταξη, είχε πει λίγο νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, αλλά ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι το βράδυ θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι, που πρώτα θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τις υπογραφές 250 συνέδρων, προκειμένου να γίνει η εκλογή στις 14 του μηνός. Τον απαιτούμενο αριθμό των υπογραφών μέχρι στιγμής συγκεντρώνουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σφοδρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικό ευνουχισμό».

Όπως είπε, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος, επειδή η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ανέλαβε πλήρως την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά σημείωσε ότι πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 που ήταν στο Πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση, για τον Κώστα Σημίτη ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και εσωκομματικό του αντίπαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η δημοκρατική παράταξη με την προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Τεράστια ήταν η ζημιά και από την «αμφιθυμία» του ΠΑΣΟΚ, επειδή άλλοι εμφανίζονταν σαν «σωματοφύλακες του Μνημονίου» και άλλοι σαν «θεματοφύλακες του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτική, αλλά και «κρίση ηθικής εμβληματικών προσώπων της παράταξης και κρίση προσωπικών στρατηγικών».

«Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας από τον λαό»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική και στην κυβέρνηση και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, για την παραπλάνηση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η κυβέρνηση», τόνισε, «βρίσκεται σε κατάσταση στρατηγικού εγκλωβισμού καθώς δεν είχε, ούτε έχει, κοινωνική εντολή ρήξης, αλλά ούτε και καθαρή κοινωνική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεταστροφής στην υπευθυνότητα».

Ακόμη της χρέωσε «ακραία δημαγωγία», «προχειρολογία», «συνωμοσιολογία» και «ανευθυνότητα» και σημείωσε πως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρεθεί «ευθύς εξαρχής αντιμέτωπη και αιχμάλωτη των ψευδών και των ψευδαισθήσεών της».

Αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν είπε κάτι καινούργιο και τον κάλεσε πρώτα να παρουσιάσει συμφωνία και σχέδιο, μετά να πείσει ότι έχει τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ύστερα να συζητήσουν με βάση την πρότασή του για εθνική ομοψυχία.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δείχνει «αλαζονεία» και «απόλυτη αδιαφορία» για συναίνεση και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λέει αν θα ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. «Το ΠΑΣΟΚ απέχει από την αμήχανη αντιπολίτευση και την πρόθυμη αντιπολίτευση, που απέχει μόνο μερικά εκατοστά από τη συμβουλευτική συμπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να λογοδοτήσει ο σημερινός πρωθυπουργός για τα τρέχοντα και δεν θα κάνει το «ρουσφέτι» που, όπως είπε, έκανε ο κ. Τσίπρας σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς με την εξαίρεση τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

Εξάλλου, αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και παρατήρησε πως έχουν μπερδευτεί. Ο κ. Καμμένος εμφανίζεται πιο αριστερός από τον κ. Τσίπρα, «πιο αριστερά από την πρώτη φορά αριστερά», συνέχισε και χαρακτήρισε τερατογένεση τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Χαρακτήρισε δε «καθυστερημένη προσχώρηση» στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την όποια συμφωνία υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση.