Skip to main content

Στ. Θεοδωράκης: Αν φερθούμε ρεαλιστικά η χώρα θα έχει πολλούς συμμάχους

Μιάμιση και πλέον ώρα κράτησε η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι, με την οποία ολοκλήρωσε τις επαφές του στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, όπως δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της ο κ. Θεοδωράκης, η πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Ήταν μία ενδιαφέρουσα και μαραθώνια συνάντηση. Φεύγω από τη Γαλλία με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Αν φερθούμε ρεαλιστικά και αν σκεφτούμε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας τότε η χώρα μας θα έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού διαπιστώνοντας, όπως είπε, «πρόβλημα εμπιστοσύνης των θεσμών απέναντι μας το οποίο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των παλινωδιών της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον κ. Τσίπρα ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι οι Έλληνες δεν φλερτάρουν με τα σενάρια ρήξης και ότι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Σαπέν αναλυτικά για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τις διαπραγματεύσεις αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι υπάρχει μία συμμαχία στην Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει μία συμμαχία που θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας. Τόσο η Γαλλία, όσο η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η Ευρωπαϊκή τράπεζα, οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα είναι καλοπροαίρετοι απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε .

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι είναι σαφές από όλους τους Γάλλους αξιωματούχους, ότι αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να δώσει μία λύση στο πρόβλημα πριν τις 14 Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης είχε συνάντηση με τον Τομά Πικετί, καθηγητή του Paris School of Economics και συγγραφέα του διάσημου βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». Οι κ.κ. Θεοδωράκης και Πικετί συζήτησαν για την ελληνική υπόθεση αλλά και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Πικετί έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για την ελληνική πολιτική κατάσταση, καθώς και για τα ενδεχόμενα που διανοίγονται αυτή την κρίσιμη στιγμή για την οικονομία.