Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εναπόκειται η απόφαση για την αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς σύμφωνα με τοποθετήσεις συνταγματολόγων ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι σε θέση να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.
Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει ως αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας την Ευαγγελία Νίκα, τον Κωνσταντίνο Κουσούλη και τον Δημήτριο Μακρή.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως «προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα δημοκρατία σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η όλη διαδικασία, «που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους».
Συνεχίζοντας την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «η χθεσινή άρνηση της Ν.Δ. στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της Ν.Δ. και ας κρίνουν.
«Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
naftemporiki.gr