Skip to main content

ΗΠΑ – Γερμανία: Σημαντικοί εταίροι με «διαφορετικές προσεγγίσεις» σε Huawei και Ιράν

Στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Κατά τη διάρκεια της καθυστερημένης επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα – επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από τρεις εβδομάδες αλλά αναβλήθηκε ξαφνικά – ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και εν συνεχεία με την Άγκελα Μέρκελ, με τους οποίους λίγο πολύ συμφώνησαν ότι διαφωνούν αν μη τι άλλο όσον αφορά τη Huawei και τη στάση τους απέναντι στο Ιράν.  

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ζητήματα που αφορούν τη Huawei και τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες, όλα ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, επρόκειτο να τεθούν επί τάπητος, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Πομπέο λίγο προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο.  

Το πρώτο μήνυμα, για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς που κατασκευάζει η Huawei εστάλη από τον Πομπέο στον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ο Πομπέο στη συνάντηση που είχε με τον Μάας, είναι να προειδοποιήσουν τους διεθνείς εταίρους για τους κινδύνους που δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς του κινεζικού κολοσσού, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι σύμμαχοι θα λάβουν εν τέλει τις δικές τους αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Πομπέο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να παρακρατήσουν στοιχεία που αφορούν πολίτες ή την εθνική ασφάλεια, εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη στα δίκτυα που χρησιμοποιεί η Γερμανία.

Δίνοντας τον δικό του, εντελώς διαφορετικό τόνο όσον αφορά τον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, ο Μάας απάντησε ορθά κοφτά ότι η Γερμανία «έχει υψηλά στάνταρ ασφαλείας». Οποιαδήποτε εταιρεία δεν συμμορφώνεται με αυτές τις προοπτικές ασφαλείας θα αποκλειστεί από την υποβολή προσφορών για την κατασκευή του γερμανικού δικτύου 5G, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τη Huawei.

Ομοίως, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν και όσον αφορά το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στον απόηχο της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, και της απόσυρσης της δεύτερης από τη συμφωνία του 2016 λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, ο Μάας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ΗΠΑ και Γερμανία έχουν τον ίδιο στόχο, αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις».

Σε καλύτερο κλίμα φαίνεται πως διεξήχθη η συνάντηση του Πομπέο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, με τη μεν Μέρκελ να τονίζει ότι «οι ΗΠΑ είναι και παραμένουν ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας εκτός Ευρώπης», και τον Πομπέο να συμφωνεί επίσης ότι η Γερμανία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ.

 «Ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή», τόνισε η Μέρκελ στη σύντομη κοινή εμφάνιση με τον Πομπέο προτού συζητήσουν επί 45 λεπτά για το Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία – σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.   

Προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία ωστόσο, ο Πομπέο είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να είναι συνεπές στις δεσμεύσεις για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ). «Ο πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός επαναλαμβάνοντας τα γνωστά παράπονα του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμβολή της Γερμανίας και άλλων ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Επόμενοι σταθμοί του Πομπέο θα είναι η Ελβετία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, DPA