Skip to main content

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε εκλογές στις 7 Ιουλίου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το επίσημο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αποφάσισε οι εθνικές εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου και όχι στις 30 Ιουνίου λόγω των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, δεν ήταν πειστικό από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη δημόσια αντιπαράθεση.

Η αντιπολίτευση φωνάζει ότι η κυβέρνηση παίζει για άλλη μία φορά με τους θεσμούς και παρατείνει κατά μία εβδομάδα το βίο της επειδή θέλει να ορίσει εκείνη τις διοικήσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά και να «κλείσει» εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, δηλαδή ρουσφέτια. Το πρώτο επιβεβαιώνεται, το δεύτερο δύσκολα θα καταφέρει να το αποδείξει.

Ο ορισμός των διοικήσεων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι όντως – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ – ο ένας βασικός λόγος για την απόφαση Τσίπρα οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση προτού ληφθεί η απόφαση. Υπήρξαν στελέχη που εξήγησαν στο Μαξίμου ότι η μία εβδομάδα παράτασης θα επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει όχι για όσους που έχουν κανονίσει τις διακοπές τους, αλλά κυρίως για εκείνους που έχουν κανονίσει να εργαστούν στον τουρισμό στην περίοδο που είναι εκατοντάδες χιλιάδες, σε όλη την Ελλάδα. Λέγεται ότι συζητήθηκε και μάλιστα αναλυτικά η επίδραση που ενδεχομένως έχει η παράταση των εθνικών εκλογών κατά μία εβδομάδα στη συμμετοχή των πολιτών στις εθνικές εκλογές, οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν ξαναγίνει Ιούλιο. Υπήρξε η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο, ότι αν υπάρξει λόγω της 7ης Ιουλίου μείωση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές, αυτό ενδεχομένως πλήξει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να πείσει ψηφοφόρους του – με βάση τις εκλογές του 2015 – να πάνε να ψηφίσουν, κάτι που δεν έκαναν – σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου – στις ευρωεκλογές. Συζητήθηκε ακόμα και το ότι θα μπορούσε εύκολα να μετατεθούν λίγες ημέρες οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων στο πλαίσιο των Πανελληνίων Εξετάσεων – καθώς οι Πανελλήνιες Εξετάσεις τελειώνουν πριν τις 30 Ιουνίου – που αφορούν περίπου χίλιους υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα.

Κατά το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας ήταν ανένδοτος. Επέμενε μέχρι κεραίας στην ανάγκη να ορίσει η κυβέρνηση τις διοικήσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε αυτές παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Το προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Alpha, ενώ αργά το βράδυ έβγαλε και ανακοίνωση εγκαλώντας την αντιπολίτευση για την αντίδρασή της και υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους, τοποθετώντας τους δικαστές της επιλογής της, στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής. Κατηγορεί μάλιστα την αντιπολίτευση ότι κάτι φοβάται και γι΄ αυτό αντιδρά, υπονοώντας ότι φοβάται την εξέλιξη διαφόρων υποθέσεων που βρίσκονται υπό έρευνα.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να παρατείνει το βίο της κυβέρνησής του έστω και κατά μία εβδομάδα, είναι για να δώσει το παρόν και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την νέα ηγεσία της Ε.Ε..

Ο κ. Τσίπρας δεν προλαβαίνει να ορίσει Επίτροπο στη νέα Κομισιόν. Αυτό θα το κάνει η νέα κυβέρνηση καθώς οι Επίτροποι θα οριστούν μετά τις 16-18 Ιουλίου οπότε θα συνεδριάσει το νέο ευρωκοινοβούλιο για να επικυρώσει την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Προλαβαίνει όμως να είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα συνεδριάσουν 20 και 21 Ιουνίου για να συμφωνήσουν για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν που θα αντικαταστήσει τον κ. Γιούνκερ, τον νέο διοικητή της ΕΚΤ που θα αντικαταστήσει τον κ. Ντράγκι και τον νέο πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου που θα αντικαταστήσει τον κ. Ταγιάνι.

Χθες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ ή να έχει συγκληθεί κάποιο κομματικό όργανο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι για νέο πρόεδρο της Κομισιόν θα στηρίξει τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και νικητή των ευρωεκλογών στην Ολλανδία Φρανς Τίμερμανς και όχι τους υποψηφίους που έχει επιλέξει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.