Skip to main content

Γενεύη: «Νάρκες» στον διάλογο από την τουρκοκυπριακή πλευρά

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με έναν μαραθώνιο κύκλο επαφών κύλησε η χθεσινή δεύτερη ημέρα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που διεξάγεται στη Γενεύη. Η τουρκοκυπριακή πλευρά -παρά το ότι δεν βρίσκει συμμάχους στη διεθνή κοινότητα- επιμένει να μιλά περί λύσης δύο κρατών, βάζοντας «νάρκες» στον διάλογο.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι -σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακές διπλωματικές πηγές- ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς πως η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του – το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή. Υπενθυμίζεται πως και οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί κατά της πρότασης των Τουρκοκυπρίων για λύση «δύο κρατών».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας. Μια απόφαση, σύμφωνα με την πρόταση Τατάρ, που θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα -όπως αναφέρεται- στα «δύο υφιστάμενα κράτη».

Η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ενώ συνεχείς ήταν οι διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Ν. Δένδια, Μ. Τσαβούσογλου και Ν. Ράαμπ. Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει να είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του γνωστού πλαισίου και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς όσο και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ένα στίγμα των θέσεων της χώρας του μέσω Twitter. «Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», ανέφερε και προσέθεσε: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

Τέλος, «τη σταθερή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει τις πλευρές να επιτύχουν μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση» του Κυπριακού επιβεβαίωσε στον Αντ. Γκουτέρες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter. Επίσης, υπογράμμισε πως «όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιτύχουν μια δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού ζητήματος».