Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Σοβαρές είναι οι πιθανότητες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες ακόμη και σήμερα, προκειμένου οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ να έχουν αύριο, στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ένα πρώτο κείμενο – συμφωνίας.
Ακολούθως οι τρεις ηγέτες θα ανάψουν το πράσινο φως στο Euro Working Group και στο Europgroup ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος για την εκταμίευση χρημάτων, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πρωτίστως του Ιουνίου.
Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και δεν ανοίγει τα χαρτιά της για το περιεχόμενο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και στα τεχνικά κλιμάκια και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη μαραθώνια, διάρκειας οκτώ και πλέων ωρών, χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έκανε δηλώσεις.
Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο για «συνολική βελτίωση σε κρίσιμα θέματα», αλλά για κενά «που παραμένουν, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια για να καλυφθούν».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης συντάχθηκε προσχέδιο συμφωνίας, την ώρα που ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν χθες ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για ΦΠΑ, περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο αυτό της συμφωνίας θα τεθεί επί τάπητος σε νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ.
Βασικός πάντως στόχος της Αθήνας και του Μαξίμου είναι, παράλληλα με τη συμφωνία, να υπάρχουν ανακοινώσεις τόσο για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και για ένα αναπτυξιακό πακέτο, προκειμένου η όλη συμφωνία να καταστεί πιο «διαχειρίσιμη» στο εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μαξίμου στις εσωκομματικές αντιδράσεις όταν και αν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη βουλή είναι και το γεγονός ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν και οι γραμματείς της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και της ΚΟ Χρήστος Μαντάς.
Στους πονοκεφάλους του Μαξίμου ήρθε να προστεθεί και το θέμα με τον διορισμό της Ελενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται ειδικά μετά τη δημοσία «αποδοκιμασία» της του διορισμού από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παππά. Ο κ. Παππάς, αποφεύγοντας να πάρει ευθέως ο ίδιος θέση, απλά έκανε «retweet» το tweet του Δ. Παπαδημούλη, με το οποίο ο ευρωβουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε τις αντιρρήσεις του για τον διορισμό της κ. Παναρίτη. Για πολλούς εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου «τα σύννεφα πάνω από τον ΥΠΟΙΚ έχουν πυκνώσει» παρά τη δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού και των συνεργατών του προς το πρόσωπό του.