Skip to main content

Νέα παρέμβαση της Μόσχας στο Σκοπιανό

Αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ έχει η Ρωσία, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τονίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ.

«Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη Μακεδονία, αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λαβρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην αρχή κάθε χρόνου.

Η Μόσχα αντιτίθεται σταθερά στην επίλυση του ονόματος, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απόφαση της Bουλής της “Μακεδονίας”, που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει τη βούληση του λαού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, στην οποία, μεταξύ άλλων, η Αθήνα επικρινόταν με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε τη γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.

Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίαζε επίσης ότι «την ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, όπου επίσης αναφερόταν το  ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Αφήνοντας αιχμές για την ανακοίνωση της Μόσχας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια και Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο.

«Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.