Skip to main content

Σε ενιαία λύση επιμένει η κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η οποία πέρα από τα «επώδυνα» μέτρα θα περιλαμβάνει και δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και πρόβλεψη για το μεγάλο θέμα της αποπληρωμής του χρέους.

Για το σκοπό αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ από το μεσημέρι στο Μαξίμου συνεδριάζει η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έγκειται στις «σχεδόν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των αξιωματούχων των θεσμών οι οποίοι επαναφέρουν αιτήματα από την 5η αξιολόγηση, πάντα προς την κατεύθυνση της άμεσης αύξησης των δημοσίων εσόδων, με τα οποία δεν συμφώνησε ούτε και η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ». Χαρακτηριστική είναι και η εκ νέου αναφορά του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, στην εφημερίδα «Αυγή», ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η αναφορά αυτή του ΥΠΟΙΚ «κουμπώνει» με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι οι δανειστές επιμένουν να μπουν οι λογαριασμοί του ρεύματος στην υψηλή κατηγορία του ΦΠΑ. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πως «μόνο μια πολιτική διαπραγμάτευση θα δώσει το σήμα ότι μπορούμε να πάμε σε συμφωνία» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε λύση και συμφωνία», η οποία, όπως ανέφερε, θα είναι «έντιμη, καθαρή, διαυγής αλλά και αρκετά επώδυνη».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας ότι «η Αριστερά ξέρει να αυτοπειθαρχείται όταν έχει μπροστά της όλο το κάδρο. Ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του έχοντας απέναντί του το λαό που μας ψήφισε. Αν είναι κάτι να ξινίζει, θα ξινίζει σε όλους μας», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών ακόμη και αν ψηφιστεί η συμφωνία, προκειμένου να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρή πλειοψηφία» παρότι, όπως είπε, «δεν χρειάζεται τόσο σύντομα ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στην «Αυγή» αναφέρεται στον τρόπο που η Ελλάδα θα βγει στις αγορές προτείνοντας την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.