Skip to main content

Σε βάθος 12ετίας η έρευνα για το γηροκομείο στα Χανιά – «Δεν μας άφηναν να βλέπουμε τους συγγενείς μας»

Συνεχίζονται σε βάθος και υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου οι έλεγχοι των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά. Η έρευνα πραγματοποιείται σε βάθος 12ετίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε ΑΜΚΑ ηλικιωμένων και σε περιουσιακά στοιχεία.

Ερώτηση στην βουλή για το θέμα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και Θ. Φωτίου. Καταγγελίες, μαρτυρίες, πολυεπίπεδη έρευνα, αλλά και το αίτημα των πληρεξούσιων δικηγόρων της μονάδας να τηρηθεί η μυστικότητα στην προανακριτική διαδικασία, αλλά και να κληθούν οι 50 περίπου μάρτυρες που θα καταθέσουν ότι ουδέν μεμπτό υφίσταται στη συγκεκριμένη δομή, κυριαρχούν στην ειδησεογραφική επικαιρότητα. Γίνεται λόγος για απάνθρωπη συμπεριφορά και εφιαλτικές συνθήκες ενώ εξετάζεται βνδελεχώς η μεταβίβαση της περιουσίας των φιλοξενούμενων.

Το ληξιαρχείο των Χανίων. όπως αναφέρει η ΕΡΤ, έχει παραδώσει στοιχεία για τους θανάτους 24 φιλοξενουμένων κατά το τελευταίο έτος, στους οποίους αναφέρεται ως κοινή αιτία η ανακοπή καρδιάς και τα σχετικά πιστοποιητικά υπογράφονται από τον ίδιο γιατρό. Ο αριθμός των θανάτων στη δομή των 47 κλινών τούς τελευταίους 15 μήνες φέρεται να ξεπερνάει τους 60. Η ιδιοκτήτρια της δομής κάνει λόγο για πλεκτάνη και συκοφαντίες που έχουν ως στόχο τον διασυρμό της μονάδας.

Επίσης, ο συνήγορος των ιδιοκτητών του γηροκομείου, Νίκος Ρουσσόπουλος, ανέφερε πως προκειται περί σκευωρίας: “Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι “εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα. Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική”, καταλήγει ο κ. Ρουσσόπουλος.

Χθες, στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο γιος της εκλιπούσης, στην οποία διενεργήθηκε νεκροψία -νεκροτομή μετά την εντολή εκταφής της. Η μαρτυρία του κ. Μ.Χ. είναι συγκλονιστική αλλά και ταυτίζεται με πολλές καταγγελίες που αφορούν στην πλήρη αποθάρρυνση συγγενών να έρχονται σε επαφή με τους διαμένοντες στη δομή, έστω και μέσα από τη τζαμαρία και οι καθησυχαστικές δηλώσεις για την κατάσταση των οικείων τους.

Ο κ. Μ.Χ. διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πληρεξούσιου δικηγόρου της δομής κ. Σφακιωτάκη, ότι ουδέν προέκυψε από τη νεκροψία, αλλά αντίθετα, εκτός από τις γάζες και τους επιδέσμους που εντοπίστηκαν, ευρήματα προς περαιτέρω ανάλυση βρέθηκαν και στη σορό της άτυχης ηλικιωμένης.

Επίσης δηλώσεις για πρώτη φορά μετά τον σάλο που ξέσπασε, η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, η οποία είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που ζήτησε να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων ανθρώπων. Η κ. Παπαδάκη υπογραμμίζει ότι σεβόμενη την ανακριτική διαδικασία, είχε επιλέξει να μην κάνει δηλώσεις, ενώ ποτέ δεν διεκδίκησε αστική αποζημίωση, αφού σε καμία περίπτωση δεν προσδοκά σε οικονομικά οφέλη.

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης, πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου, αποκαλύπτει στην ΕΡΤ ότι ήταν πολλά τα περιστατικά κακομεταχείρισης κι ότι τον απέλυσαν επειδή αντιδρούσε.”Τους δέναμε διότι το βράδυ ειδικά υπήρχε μόνο ένα άτομο για 60 άτομα, χέρια πόδια τους δέναμε στα κάγκελα, έβλεπα να τους χτυπάνε, να τους ναρκώνουν, να πεινάνε”

Αντιπεριφέρειάρχης Χανίων: Δύο υπάλληλοι δεν αρκούν για αξιόπιστους ελέγχους σε δομές

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη δομή. Οι έλεγχοι -ειδικά μετά την πανδημία- είναι τακτικοί, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τελευταία αυτοψία όπου δεν προέκυψε κάτι αξιόλογο. Ο κ. Καλογερής ωστόσο τόνισε ότι οι έλεγχοι γίνονται από μια κοινωνιολόγο και μια κοινωνική λειτουργό, αφού αυτή είναι στην ουσία η στελέχωση της υπηρεσίας, που είναι υπεύθυνη για πάρα πολλές δομές στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Επομένως, δεν είναι σε θέση να ελέγξουν σε βάθος τι ακριβώς γίνεται. Επίσης, δεν προβλέπεται να υπάρχει τακτική επίσκεψη ιατρών – ελεγκτών, που να μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση των ηλικιωμένων στις δομές.

Τι απαντά η Μητρόπολη για μεταβίβαση ακινήτου  

Ξεκαθαρίζει τη θέση της η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου μετά τις πληροφορίες για μεταβίβαση ακινήτου προς την Αγία Τριάδα, από ηλικιωμένη που φιλοξενείτο στον οίκο ευγηρίας στα Τσικαλαριά.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός ξεκαθαρίζει ότι η παραχώρηση του ακινήτου προς τη Μητρόπολη είχε αποφασιστεί και υλοποιηθεί από τη γυναίκα πολύ πριν μπει στον οίκο ευγηρίας και ενώ είχε σώας τας φρένας.

Με αναφορά-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο νομικός παραστάτης του γηροκομείου Χανίων, ζήτησε να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να τηρηθεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας. Παράλληλα, πρότεινε να καταθέσουν περισσότεροι από 50 μάρτυρες για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζήτησε να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.