Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Διαψεύδει το Μαξίμου για μία ακόμη φορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σημειώνοντας, τουλάχιστον επισήμως, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ή εντός του Φεβρουαρίου «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Είτε δηλαδή με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (αν δεν προβάλει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για νέα μέτρα για μετά το 2018, αν επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεχθούν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων για μετά το πρόγραμμα) είτε χωρίς το ΔΝΤ που η αποχώρησή του είναι πολύ πιθανό να «δώσει λύση στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας».
Εντός αυτού του πλαισίου πηγές του Μαξίμου αρνούνται να σχολιάσουν δημοσιεύματα για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο την καθιέρωση από τις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής.
Τα εν λόγω σενάρια ήρθαν στην επικαιρότητα με αφορμή και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στη ΔΗ.ΣΥ. Σύμφωνα με όσους τα διακινούν το Μαξίμου προσβλέπει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές και σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΔΗ.ΣΥ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νέος εκλογικός νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και επειδή δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, θα εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Για να αλλάξει θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μία κοινοβουλευτική σύνοδος, δηλαδή η αλλαγή του μπορεί να γίνει τον προσεχή Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο αφού η επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2017.
Μέχρι τότε λένε κυβερνητικές πηγές θα έχει ξεκαθαρίσει τόσο η τύχη της 2ης αξιολόγησης όσο και το τι θα γίνει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Τα εν λόγω σενάρια έχουν βάση μόνο στην περίπτωση που η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί και υπάρξει οριστική εμπλοκή με τους θεσμούς. Σε αυτήν την περίπτωση πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποκλείσει την προσφυγή στη λαϊκή βούληση η οποία κατά την πάγια θέση του Μαξίμου θα ήταν δικαιότερο να διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί στον Real fm, δήλωσε για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου ότι επί το αναλογικότερο πως «αν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων θα ήταν κάτι θετικό… Μένει να το δούμε. Αλλά για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι δημόσια».
Στο ζήτημα αναφέρθηκε η Ένωση Κεντρώων, η οποία σχολίασε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που ψιθυρίζεται, συνιστά αλχημεία και δεν μπορούν να μεταβληθεί παραμονές των εκλογών.