Skip to main content

Θ. Θεοχαρόπουλος: Συνεργασίες στη βάση εθνικής συνεννόησης, όχι μονομερείς κυβερνητικές συνεργασίες

 Προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής μετεκλογικά πρέπει να είναι οι συνεργασίες στη βάση της εθνικής συνεννόησης, όχι οι μονομερείς κυβερνητικές συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Σε συνέντευξή του  στο «Έθνος της Κυριακής»  ο κ. Θεοχαρόπουλος σχολιάζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστική αριστερά και δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ καμίας σοσιαλδημοκρατικής στροφής. «Απλώς επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει το Κίνημα Αλλαγής για ψηφοθηρικούς λόγους» τονίζει, προσθέτοντας πως η σοσιαλδημοκρατία «δεν έχει καμία σχέση με τις ασκούμενες πολιτικές ανακύκλωσης της φτώχειας».

Όσον αφορά στη Ν.Δ., υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές τονίζει. «Καθημερινά επιβεβαιώνει ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς. Το αποδεικνύει με το Μακεδονικό, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα εργασιακά. Θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας. Αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας με «αριστερό» πρόσημο, το ίδιο κάνει, με «δεξιό» τώρα ο κ. Μητσοτάκης» λέει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποχωρήσει σε σκληρές δεξιές απόψεις που έχουν κυριαρχήσει στη ΝΔ ενώ και ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον ακραίο δεξιό εθνικολαϊκισμό των ΑΝΕΛ.

Για το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι χαράζει πολιτική με γνώμονα τις θέσεις του και όχι ετεροπροσδιοριζόμενο και στόχος θα πρέπει να είναι η απαλλαγή από μία νοοτροπία συγκεντρωτική επαναλαμβάνοντας ότι για τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες θα πρέπει να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα.

«Οι προτάσεις όλων, και της ηγεσίας, θα κατατεθούν στη βάση. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές. Για αυτό προτείνω την μετεκλογική μας στάση να την αποφασίσει η βάση με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Εξάλλου τα δημοψηφίσματα είναι μία από τις καινοτομίες του καταστατικού που ψήφισε το Συνέδριό μας» δηλώνει. 

Αναφορικά με το αφήγημα της καθαρής εξόδου, τονίζει: «Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, γιατί θα έχει ακριβό τίμημα για τη χώρα και τους πολίτες. Οι εξελίξεις στην Ιταλία επιβάλλουν την αποδοχή προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, καθώς ήδη τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε οριακά απαγορευτικά επίπεδα. Ο δε κ. Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στο ΣΕΒ επιχειρηματολόγησε ουσιαστικά υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, απλώς χωρίς να την αναφέρει. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει να προσφύγει σε αυτήν και απλώς θα την μετονομάσει».

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τέλος επαναλαμβάνει τη θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη βάση των προτάσεων Νίμιτς με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού.

naftemporiki.gr