Skip to main content

Γ. Σακελλαρίδης: Στόχος συμφωνία και Eurogroup πριν τις 5 Ιουνίου

Συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου, ημέρα που θα πρέπει να πληρωθεί η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδιώκουν η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε κοντά» καθώς σήμερα στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν τα «όποια ανοιχτά θέματα» με διάθεση να τα κλείσουν.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο κ. Σακελλαρίδης είπε χαρακτηριστικά πως «είμαστε κοντά» σε συμφωνία και πρόσθεσε ότι «σήμερα στις Βρυξέλλες γίνεται η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων όπου εκεί στην ουσία θα μπούμε στην διαδικασία να συζητήσουμε τα όποια ανοιχτά θέματα υπάρχουν με μια διάθεση από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να κλείσουν αυτά τα ζητήματα και να καταλήξουμε γρήγορα σε μια συμφωνία».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι σκοπός και βούληση τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των θεσμών είναι η συμφωνία να επιτευχθεί πριν την 5η Ιουνίου και συμπλήρωσε ότι «όλους αυτούς τους μήνες έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί έτσι ώστε να καλυφθεί το κοινό έδαφος. Τώρα έχει φτάσει η ώρα της «συγκομιδής».

Μάλιστα, κατά τον κ. Σακελλαρίδη «όλο αυτό το οποίο έχει καλλιεργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων να λάβει σάρκα και οστά στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα γίνει αποδεκτή και από ένα Eurogroup  μέχρι τις 5 Ιουνίου».

Σε αντίθετη περίπτωση και σε ό,τι αφορά τη δόση προς το ΔΝΤ ο ίδιος σχολίασε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια «αυτή τη στιγμή το βασικό σενάριο και αυτό το οποίο αφορά την κυβέρνηση και ρίχνει και όλο της το βάρος σε αυτή την προσπάθεια είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου έτσι ώστε να κλείσουν και τα ζητήματα της ρευστότητας, τα ζητήματα που έχουν να κάνουνε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και ταυτόχρονα και των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδα προς τους πιστωτές».

Για το ασφαλιστικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για ενιαία συμφωνία προκειμένου «να λήξει αυτή η αβεβαιότητα» ενώ το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι.

 

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε ότι «δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με την ρήτρα των  μηδενικών ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία έχει να κάνει με πολύ συνολικότερα και μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα».

«Αυτό που έχουμε πει και δεσμευτεί από την δική μας πλευρά  πέρα από συγκεκριμένα πράγματα που έχουμε προτείνει  που έχουνε  να κάνουνε με τον περιορισμό των εθελούσιων και των προώρων συνταξιοδοτήσεων…» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων καθώς αν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 300 εκατ. από τη μη εφαρμογή της δεν δημιουργείται πρόβλημα.

«Από εκεί και πέρα μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να γίνει επί τη βάση αναλογιστικών μελετών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει και έχει δεσμευτεί απέναντι στους Θεσμούς για λόγους που έχουν να κάνουν όχι με την επιβολή από την πλευρά των Θεσμών αλλά με λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

Διευκρίνισε δε ότι κατόπιν των αναλογιστικών μελετών και με βάση αυτές θα γίνουν οι νομοθετικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος «προφανώς με γνώμονα έτσι ώστε να μην μειωθούν περαιτέρω συντάξεις».

 

Για τα αδήλωτα εισοδήματα

Ερωτηθείς αν υπάρχει η σκέψη για μια νέου τύπου περαίωση και η νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

«Αυτά έχουν να κάνουν και με τις διμερείς σχέσεις και συμφωνίες που θέλουμε να συνάψουμε με χώρες όπως η Ελβετία και είναι μια προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε να μπορέσουμε από τη μια και να στοχεύσουμε σε αδήλωτο χρήμα. Αναφέρομαι και στην λίστα Λαγκαρντ αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ίσως από αυτές τις ρυθμίσεις να κρυφτούν υποθέσεις ξεπλύματος ή πλυντηρίου μαύρου χρήματος. Για αυτό ακριβώς θα είμαστε και πάρα πολύ προσεκτικοί στον τρόπο εφαρμογής τέτοιου τύπου ρυθμίσεων» σημείωσε. 

Για υπουργό Οικονομικών

Εξάλλου παρείχε στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και του πρωθυπουργού αλλά και συνολικά της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, για το θέμα της επιβάρυνσης συναλλαγών μέσω ΑΤΜ ανέφερε ότι «ο κ. Βαρουφάκης στην ουσία αναφέρθηκε σε μια πρόταση η οποία  είχε πέσει στο τραπέζι από την πλευρά των πιστωτών κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.  Οι πιστωτές είχαν ζητήσει να υπάρχει επιβολή μιας μικρής επιβάρυνσης, νομίζω 1 τοις χιλίοις, στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ. Το οποίο από την μια είναι ανεπαίσθητο το ποσό αλλά και πάλι κατά την άποψη μας ένα τέτοιο μέτρο από άποψη και μόνο κλίματος δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση».

Όπως έκανε γνωστό «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις έχουνε σταθεροποιηθεί». 

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με την κ. Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει την άποψή της, το σημαντικό είναι ότι ακόμα και η διαφωνία της στην επιλογή του κ.Ταγματάρχη την είχε καταστήσει σαφή και  δημόσια επομένως το θεωρώ ότι δεν είναι κάτι το οποίο εκφεύγει ούτε της κομματικής στάσης της κ. Κωνσταντοπούλου αλλά ούτε αποτελεί και καρφί και μομφή προς την κυβέρνηση.
Είναι δυνατόν να έχουμε διαφωνίες, δεν θέλουμε να κουκουλώνουμε όλες τις διαφωνίες. Σε κάθε περίπτωση η κ. Κωνσταντοπούλου στηρίζει το έργο της κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη φάση» ήταν η απάντηση για την Πρόεδρο της Βουλής.