Skip to main content

Ινδία-κορωνοϊός: Ασφυξία από έλλειψη οξυγόνου-Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων-Γέμισαν τα αποτεφρωτήρια

Η Ινδία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 346.786 νέες μολύνσεις, με τα νοσοκομεία στην πολυπληθή χώρα να αναζητούν απεγνωσμένα οξυγόνο για τους ασθενείς με covid-19. Παράλληλα 2.624 ασθενείς με covid-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες μέχρι στιγμής.

Η Ινδία είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρότατο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έναν νεκρό από covid-19 να καταγράφεται κάθε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο Νέο Δεχλί, καθώς το σύστημα υγείας της ινδικής πρωτεύουσας καταρρέει υπό το βάρος των ασθενών.

Η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρει οξυγόνο από τις μακρινές περιοχές της χώρας στο Νέο Δελχί. Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν εικόνες από ένα φορτηγό που μετέφερε οξυγόνο να φτάνει στο νοσοκομείο Batra του Νέου Δελχί, αφού εξέδωσε σήμα κινδύνου καθώς διέθετε οξυγόνο μόλις για 90 ακόμη λεπτά για τους 260 ασθενείς του.

«Παρακαλώ, βοηθήστε μας να βρούμε οξυγόνο, θα υπάρξει τραγωδία» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριγουάλ απευθυνόμενος στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι χθες Παρασκευή.

Η κρίση είναι αισθητή και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πολλά νοσοκομεία να ανακοινώνουν ότι δεν διαθέτουν άλλα αποθέματα οξυγόνου. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid-19 στις πόλεις Ζαϊπούρ και Αμριτσάρ πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Αποτεφρωτήρια στο Νέο Δελχί έχουν προειδοποιήσει ότι έχουν γεμίσει και έχουν ζητήσει από τις οικογένειες των νεκρών να περιμένουν. Η χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 16,6 εκατ. κρούσματα covid-19 και 189.544 θανάτους.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η Ινδία χαλάρωσε τον χειμώνα, όταν ο αριθμός των νέων μολύνσεων ημερησίως έπεσε κάτω από τις 10.000 και η πανδημία φάνηκε να είναι υπό έλεγχο. Οι αρχές τότε ήραν τα περιοριστικά μέτρα και επέτρεψαν ξανά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Άλλοι εκτιμούν ότι ένα πιο επικίνδυνο, παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ίσως ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, όπου οι άνθρωποι ζουν κοντά ο ένας στον άλλο, συχνά έξι ανά δωμάτιο.