Skip to main content

Γ. Κεφαλογιάννης: Διπλωματικός ερασιτεχνισμός στο ζήτημα της νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο

Για διπλωματικό ερασιτεχνισμό και έλλειψη συντονισμού κατηγορεί την κυβέρνηση και ειδικά την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης με αφορμή το ζήτημα της δημιουργίας νέας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο.

Σε επίκαιρη ερώτησή του αναφέρει ότι διακρίνει την κυβέρνηση άγνοια σε ζητήματα λειτουργίας και  λήψης των αποφάσεων σε υπερεθνικούς Οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει χαρακτηριστικά οτι «της απόφασης για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης  προηγείται μακροχρόνια  διαδικασία τεχνικής προετοιμασίας και διαβουλεύσεων οι οποίες για να καταλήξουν απαιτείται ομοφωνία (consensus) των κρατών μελών».

Για τον λόγο αυτόν ρωτά την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αν έχει τεθεί επίσημα το θέμα από το ΝΑΤΟ, ποια εθνική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η δημιουργία ή η μεταφορά νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο και βάσει ποιου σχεδιασμού και εισηγήσεων επελέγη η Κάρπαθος.

Ολόκληρη η ερώτηση

Προς: τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο

Θέμα: σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο

Κύριε Υπουργέ

Σε δηλώσεις σας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης σας στις ΗΠΑ(21/5/2015), αναφερθήκατε στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέας νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο  στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου της χώρας μας στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και προκειμένου -όπως λίγες μέρες νωρίτερα, από το βήμα του Συνεδρίου του Economist διευκρινίσατε – «να έχει η Συμμαχία πλήρη εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας(16/5/2015)».

Φαίνεται ωστόσο ότι η πολιτικός ακροβατισμός  σε θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο χαρακτηριστικό της Κυβέρνησης. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Ήσυχος σε συνέντευξη του στην «Ελευθερία» της Λάρισας (24/5/2015),  φρόντισε να αποδομήσει τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρότασης, απαντώντας ότι «δεν αποτελεί απόφαση ή θέση της σημερινής Κυβέρνησης». Την προχειρότητα που διακρίνει τη συγκεκριμένη πρόταση επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (18/5/2015) ο οποίος χαμήλωσε τον πήχη των εξαγγελιών  εξηγώντας πως μια τέτοια πρόταση ούτε έχει συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ούτε έχει τεθεί υπόψη του άμεσα ενδιαφερομένου, δηλαδή, της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Το πιο ανησυχητικό όμως στοιχείο αυτής της πολυφωνίας είναι η άγνοια που διακρίνει την Κυβέρνηση σε θέματα λειτουργίας και  λήψης των αποφάσεων σε υπερεθνικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Και αυτό γιατί της απόφασης για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης  προηγείται μακροχρόνια  διαδικασία τεχνικής προετοιμασίας και διαβουλεύσεων οι οποίες για να καταλήξουν απαιτείται ομοφωνία (consensus) των κρατών μελών.

Επειδή το ζήτημα των έλληνο-νατοϊκών σχέσεων δεν προσφέρεται για εντυπώσεις ούτε  για διπλωματικούς ερασιτεχνισμούς παρακαλώ όπως διευκρινίσετε τα εξής:

1.Έχει τεθεί από την Βορειοατλαντική Συμμαχία επίσημο αίτημα προς την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ή μεταφορά νατοϊκής  αεροπορικής βάσης;  Αν ναι,  βάσει ποιου σχεδιασμού και εισηγήσεων επελέγει η Κάρπαθος; 

2. Αν όχι, Ποια εθνική σκοπιμότητα  εξυπηρετεί η μόχλευση του θέματος από την ελληνική πλευρά;   

 3. Προϋπήρξε των δηλώσεων σας συνεννόηση, συντονισμός και συμφωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κεφαλογιάννης