Skip to main content

Βέλγιο: Ο δράστης της επίθεσης στη Λιέγη είχε διαπράξει και άλλη δολοφονία την προηγούμενη μέρα

Ο δράστης της επίθεσης την Τρίτη στην πόλη της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, είχε σκοτώσει κάποιον το προηγούμενο βράδυ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιαμπόν δήλωσε ότι ο ένοπλος, ο 31χρονος Μπενζαμέν Ερμάν, είχε δολοφονήσει έναν πρώην κρατούμενο που είχε γνωρίσει όταν βρισκόταν στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν πρόκειται για τον 30χρονο Μίχαελ Βίλμετ, έναν καταδικασμένο λαθρέμπορο ναρκωτικών, ο οποίος είχε χτυπηθεί πολλές φορές με σφυρί.

Ο Ερμάν είχε πάρει προσωρινή άδεια αποφυλάκισης τη Δευτέρα ενώ εξέτιε ποινή για κλοπή και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης στη Λιέγη μπαινόβγαινε στη φυλακή από τότε που ήταν έφηβος και είχε ποινικό μητρώο για επίθεση και εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά.

Ο 31χρονος βγήκε από τη φυλακή στις 07:30 τοπική ώρα τη Δευτέρα και, βάσει των όρων της άδειας για την προσωρινή αποφυλάκισή του, αναμενόταν να επιστρέψει στη φυλακή την Τρίτη. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποίησε τις επιθέσεις του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Γκέενς, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την άδεια που δόθηκε τον Ερμάν, λέγοντας ότι είχε στόχο να τον προετοιμάσει για την πλήρη αποφυλάκισή του, η οποία σχεδιαζόταν για το 2020. Επίσης σημείωσε ότι ο κρατούμενος είχε πάρει άδεια προσωρινής αποφυλάκισης πολλές φορές προηγουμένως χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό περιστατικό.

Ωστόσο ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τον βαραίνει η συνείδησή του μετά τις επιθέσεις.

«Το θέμα αν αυτός ο άνδρας θα έπρεπε να έχει πάρει άδεια είναι σοκαριστικό, καθώς σκότωσε τρεις εντελώς αθώους ανθρώπους», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTBF.

«Αισθάνομαι υπεύθυνος επειδή εγώ έχω την ευθύνη για τις φυλακές», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε στη Λιέγη, αλλά δεν παρείχε επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Ερμάν ανήκε πράγματι στις τάξεις της.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters