Skip to main content

Λιβύη: Πολύνεκρες μάχες στο αεροδρόμιο Μιτίγκα

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ενόπλους που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μιτίγκα, κοντά στην Τρίπολη, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι δεν έγινε σαφές σε ποια οργάνωση ανήκουν, είχαν σκοπό να απελευθερώσουν «τρομοκράτες που ανήκουν στις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Αλ Κάιντα καθώς και σε άλλες οργανώσεις», που κρατούνται σε μια φυλακή στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ανέφερε η ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Παρότι η κατάσταση ως προς την ασφάλεια στην Τρίπολη έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, μάχες συνεχίζουν να ξεσπούν σποραδικά στον τομέα όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Μιτίγκα, εν μέσω των συγκρούσεων για επιρροή ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις που προσπαθούν η καθεμιά να επιβάλλει τον δικό της νόμο στη Λιβύη, χώρα που βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Η κατάσταση στο αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι πλέον υπό έλεγχο», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή της η δύναμη Αλ Ραντάα («αποτροπής»), η οποία λογοδοτεί στο υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ και της έχει ανατεθεί η ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες και άλλοι 63 τραυματίστηκαν, οι τρεις βαριά. Δεν διευκρινίστηκε αν όλα τα θύματα ήταν αντιμαχόμενοι ή αν ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολίτες.

Η διεύθυνση ασφαλείας της Τρίπολης –η οποία επίσης υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών– ανέφερε ότι πολλοί από τους δράστες της επίθεσης αιχμαλωτίστηκαν από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Αλ Ραντάα, «πάνω από 2.500 άνθρωποι κρατούνται για διάφορες υποθέσεις» στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.

Το αεροδρόμιο είναι παλιά στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται πλέον για την κίνηση των πολιτικών αεροσκαφών υποκαθιστώντας το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, που υπέστη μεγάλες ζημιές σε μάχες το 2014.

«Οι υποδομές της αεροπορικής βάσης και του αεροδρομίου είναι υπό έλεγχο και δεν υπέστησαν ζημιές», διαβεβαίωσε η διεύθυνση ασφαλείας της Τρίπολης.

Στη Λιβύη, όπου οι μάχες και οι συγκρούσεις για εξουσία δεν έχουν σταματήσει αφότου έπεσε το καθεστώς του Καντάφι, έπειτα από μια οκτάμηνη εξέγερση, ο ΟΗΕ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της σταθερότητας που προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών φέτος. Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, ουδέποτε αναγνώρισε την ΚΕΕ, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από μια συμφωνία που συνήφθη το 2015 και υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters