Skip to main content

Στ. Πέτσας: Θα ανοίξουν και οι παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, αν ανοίξουν τα Δημοτικά

«Ξεπεράσαμε την α΄ φάση της πανδημίας με επιτυχία, χάρις στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων» είπε σήμερα ο Στ. Πέτσας. Όπως τόνισε, μετά και το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, «μπορούμε να περπατήσουμε στη γέφυρα από την άμυνα στην υγεία, στην επίθεση προς την πρόοδο». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. 

«Πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία, αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας με οδηγό ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο» είπε και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για στήριξη της εργασίας, μείωση των φόρων και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Οι δρόμοι είναι λουκέτα-ανεργία ή στήριξη της εργασίας. Εμείς διαλέγουμε τον δεύτερο δρόμο, που μας βγάζει με αλληλεγγύη, υπευθυνότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθούς και όχι επίδομα ανεργίας» είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση συμπληρώνει τώρα όλα τα μέτρα της α΄ φάσης, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού έως την αναστολή φορολογικών κι ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα «Συν-εργασία».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το εν λόγω πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο «αν και εφόσον χρειαστεί, θα μπορεί να επεκταθεί». Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, εξασφαλίζεται πως «αντί για τα αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον Τουρισμό, στις μεταφορές, στον Πολιτισμό και στην εστίαση, διατηρούμε τις θέσεις εργασίας και τον μισθό των εργαζομένων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «επιπόλαιη, ανεύθυνη και ψεύτικη» την κριτική της αντιπολίτευσης, που μιλά για μειώσεις  20% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Όπως συμπλήρωσε, «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο, παρά μόνο με το μηδέν, με την ανεργία, την ανασφάλεια. Αυτά θα αντιμετωπίσουμε με το σχέδιό μας. Τα πραγματικά προβλήματα, όχι τα φανταστικά. Αυτά που απασχολούν τον κόσμο, όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση» ανέφερε.

Ο υφυπουργός τόνισε πως για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αντέξει, δεν αρκεί μόνον η στήριξη της εργασίας. «Χρειάζεται ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και χορήγηση ρευστότητας. Κάνουμε και τα δύο» είπε και υπενθύμισε τα σχετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες απο την κυβέρνηση.

Τουρισμός

Αναφερόμενος στον Τουρισμό, επανέλαβε πως το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει πέντε προτεραιότητες: Την ασφάλεια των εργαζομένων, τον σεβασμό στους επισκέπτες, την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη συνεργασία με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα. Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε τόσο τους τέσσερις σταθμούς-βασικές ημερομηνίες στο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουριστικού κλάδου στη χώρα, όσο και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την προστασία της υγείας εργαζόμενων και επισκεπτών.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως σε ό,τι αφορά τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σήμερα πραγματοποιείται στη Βουλή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Όπως έκανε γνωστό, συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα ΚΔΗΦ για ΑμεΑ και τα ΚΔΑΠμεΑ ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών κ.ά., τα οποία θα καθοριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παιδικοί σταθμοί- Δημοτικά

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα ΚΔΑΠ, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. Για το θέμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως και για τις κατασκηνώσεις (κρατικές και ιδιωτικές).

Ερωτηθείς ειδικά για τα Δημοτικά σχολεία, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι την οριστική απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα, μετά τη σχετική εισήγηση των ειδικών. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι προς το όφελος των μαθητών να ακολουθούν την κανονικότητα. Και αυτό σημαίνει να πηγαίνουν σχολείο» επανέλαβε.

Οικονομία

Σχολιάζοντας την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισήμανε πως είχε τη μικρότερη δημοσιότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις, κάτι που «αποδεικνύει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την “ελληνική κρίση” της προηγούμενης δεκαετίας και πλέον επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η 6η αυτή Έκθεση κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα, καθώς «αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία και στις οικονομικές της συνέπειες κι επιβεβαιώνει την ταχύτητα κι επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο Α.Ε.Π., ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αποτυπώνει τη θετική πορεία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, παρά τη δυσμενή κατάσταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Δίνει “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Θα είναι η δεύτερη δόση που αποδεσμεύεται επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε ένα έτος. Οι προσπάθειες των Ελλήνων, με μια υπεύθυνη διακυβέρνηση, πιάνουν τόπο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Μέρκελ -Μακρόν για τα 500 δισ. ευρώ, είπε πως είναι ένα σημαντικό βήμα που αλλάζει την πολιτική που ακολουθούσαν αυτές οι χώρες, ιδίως η γερμανική πλευρά, προς την κατεύθυνση που ο πρωθυπουργός έχει θέσει εδώ πολλούς μήνες.

«Θέλουμε μια γενναία χρηματοδότηση απέναντι στα κοινά προβλήματα που θα βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια. Το πρώτο πακέτο που είχε εγκριθεί από το Eurogroup και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν 540 δισ. ευρώ δάνεια, ενώ αυτά τα 500 δισ. είναι επιχορηγήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μόνο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί αυτά τα κονδύλια για να στηρίξει δυναμικά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Τα χρήματα που θα αφορούν την Ελλάδα είναι σημαντικά» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν οι μειώσεις στον ΦΠΑ θα ισχύσουν και μετά τον Οκτώβριο, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και πως «αν το μέτρο αυτό αποδώσει μέσα στο καλοκαίρι, θα επαναξιολογήσουμε την απόδοσή του. Είναι μεγάλη η μείωση του ΦΠΑ, μιλάμε για μια μείωση φόρου περί 45% από τα επίπεδα που ήταν πριν, άρα έχει κίνητρο ο επιχειρηματίας να περάσει ένα μέρος αυτής της μείωσης στον καταναλωτή, να προχωρήσει σε επένδυση που δεν είχε προγραμματίσει, να δει με την αύξηση του τζίρου του και την ανάγκη αύξησης της απασχόλησης» επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού για εκλογές. «Θα συνεχίσουμε το έργο μας και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας» είπε.