Πρόταση, για σύσταση Επιτροπής για τη Μελέτη και Ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων, έκανε στον πρόεδρο της Βουλής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Στόχος, να γίνει συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία.
Αναλυτικότερα, η επιστολή της κ. Γεννηματά αναφέρει τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό, φέτος συμπληρώνονται εκατό έτη από την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού, με την εκατόμβη των θυμάτων και τον εκτοπισμό των ελληνικών πληθυσμών που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Εκατό χρόνια από τον Μάη του Πόντου που αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας του περασμένου αιώνα.
Είναι, βεβαίως, άξιο λόγου και πρέπει να επισημανθεί ότι η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων ήδη από το έτος 1994, αναγορεύοντας τη 19 Μαΐου ως ημέρα μνήμης της εθνικής τραγωδίας. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας οφείλει να τεθεί εκ νέου στις αληθείς διαστάσεις του και στο πραγματικό πολιτικό – πολιτιστικό του πλαίσιο. Για την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την υπεράσπιση της διεθνούς δικαιοσύνης.
Είναι δε σαφές ότι η τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι μια παρωχημένη ιστορική περίπτωση. Αντιθέτως, παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. Είμαστε, άλλωστε, βαθιά πεπεισμένοι ότι η μνήμη της ποντιακής τραγωδίας δεν είναι αμιγώς εθνική αλλά διεθνής. Μια παγκόσμια και διαχρονική υπενθύμιση των απάνθρωπων συνεπειών του πολέμου και του τυφλού εθνικισμού. Ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να αποκτήσει το πανανθρώπινο περιεχόμενο που του πρέπει.
Κατόπιν τούτων, Κύριε Πρόεδρε, προτείνω και ζητώ να αναλάβει η Βουλή την πρωτοβουλία να συστήσει Ειδική Επιτροπή με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία. Σκοπός της Επιτροπής οφείλει να είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής, της τουρκικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, χωρίς διάθεση εκδίκησης ή αυθαίρετων γενικεύσεων. Στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος δεν πρέπει να είναι η αναζωπύρωση των παλαιών παθών αλλά η αναγνώριση και η αμοιβαία υπέρβαση των αδιεξόδων του σκοτεινού παρελθόντος. Η αντικειμενική ανάγνωση της Ιστορίας. Η εμπέδωση των ευρωπαϊκών αρχών του ανθρωπισμού, του σεβασμού της διαφορετικότητας και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έξαρση των ακραίων ρευμάτων της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του μίσους, στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, μια τέτοια πρωτοβουλία θα επιβεβαιώσει και θα υπογραμμίσει τη διαχρονική στάση του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπέρ της διαφύλαξης της εθνικής μνήμης και της συναδέλφωσης των λαών, σε ένα διεθνές περιβάλλον απαλλαγμένο από τη μισαλλοδοξία ενός μακρινού αλλά όχι ξεχασμένου παρελθόντος».
naftemporiki.gr