Skip to main content

Κίνα: Πιθανή μετάλλαξη του ιού εξετάζουν στα νέα κρούσματα οι γιατροί

Τη διαφορετική εξέλιξη του νέου κορωνοϊού, συγκριτικά με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί αρχικά στη Βουχάν, επισημαίνουν Κινέζοι γιατροί οι οποίοι εξετάζουν τα νέα κρούσματα στη βορειοανατολική Κίνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάζει ο νέος παθογόνος με τρόπους άγνωστους μέχρι στιγμής, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι νέοι ασθενείς στις βόρειες επαρχίες Τζιλίν και Χεϊλονγκτσιάνγκ φαίνεται πως φέρουν το ιό για μεγαλύτερο διάστημα και χρειάζεται περισσότερος χρόνος έως ότου διαγνωστούν αρνητικοί, δήλωσε χθες στην κρατική τηλεόραση ο κορυφαίος γιατρος της Κίνας Τσιου Χαϊμπό.  

Οι ασθενείς στη βορειοανατολική Κίνας επίσης εμφάνισαν συμπτώματα πέραν της μίας ή των δύο εβδομάδων, που παρουσίαζαν συμπτώματα οι ασθενείς στη Βουχάν. Η καθυστέρηση αυτή καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις αρχές να εντοπίσουν τα νέα κρούσματα προτού ο ιός εξαπλωθεί, σημείωσε ο Τσιου, ο οποίος βρίσκεται αυτήν την περίοδο στη νέα εστία λοιμώξεων.

«Η μεγαλύτερη περίοδος κατά την οποία οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν  συμπτώματα έχει δημιουργήσει εστίες λοίμωξης μέσα σε οικογένειες», δήλωσε ο Τσιου, ο οποίος τις πρώτες μέρες της επιδημίας είχε σταλεί στη Βουχάν.

Περίπου 46 κρούσματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε τρεις πόλεις – Σουλάν, Τζιλίν και Σενγκγιανγκ – σε δύο επαρχίες, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν ξανά σκληρό lockdown κατά το πρότυπο της Βουχάν.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα σχετικά με το ένα ο ιός αλλάζει σημαντικά, καθώς και αν οι αλλαγές αυτές που παρατηρούνται οφείλονται στο γεγονός ότι τώρα είναι σε θέση να παρατηρήσουν τους ασθενείς πιο προσεκτικά συγκριτικά με τους ασθενείς που παρακολουθούσαν μαζικά στη Βουχάν. Όταν εμφανίστηκε ο ιός αρχικά στην κεντρική Κίνα, το σύστημα υγείας της πόλης ήταν τόσο πιεσμένο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονταν μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις.

«Θεωρητικά, ορισμένες αλλαγές στη γενετική δομή μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή του ιού ή στον τρόπο συμπεριφοράς του ιού», υποστηρίζει ο Κέιζι Φουκούντα, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. «Ωστόσο, πολλές μεταλλάξεις δεν οδηγούν σε καθόλου διακριτές αλλαγές», τονίζει και προσθέτει ότι χρειάζονται «πολύ σαφή στοιχεία», προτού υπάρξει συμπέρασμα ότι ο ιός μεταλλάσσεται.

Σύμφωνα με τον Τσιου, οι γιατροί παρατήρησαν επίσης ότι οι νέοι ασθενείς παρουσιάζουν βλάβη κυρίως στους πνεύμονες τους, ενώ οι ασθενείς στη Βουχάν παρουσίαζαν βλάβη σε πολλά όργανα – την καρδιά, τα νεφρά και το έντερο.

Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η νέα εστία συνδέεται με επαφή με  «εισαγόμενα» κρούσματα από τη Ρωσία, δεύτερη αυτή τη στιγμή σε αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, μόνο το 10% θεωρούνται ότι βρλισκονται σε κρίσιμη κατάσταση και 26 νοσηλεύονται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg