Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Το ενδεχόμενο συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών προκαλεί εσωκομματικούς πονοκεφάλους στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όπου αύριο το απόγευμα συνεδριάζει το άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.
Με τα έως τώρα δεδομένα η πλευρά Σαμαρά κρατά επιφυλακτική στάση θεωρώντας πολύ πιθανή την καταψήφιση της συμφωνίας, ενώ η άλλη πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών «σημαίνει αυτόματα ότι η Ν.Δ. πάει σε συνέδριο την επόμενη ημέρα».
Είναι κοινό μυστικό ότι για πολλούς στο εσωτερικό της Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς «έχει ξοδέψει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στις εκλογές του Ιανουαρίου» και ότι η σύνδεση του «πολιτικού του come back» με μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων «απομακρύνει τη Ν.Δ. από το μετριοπαθές και φιλοευρωπαϊκό κεντρώο χώρο».
Πολλά στελέχη μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Συγγρού και η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος είναι «το συντριπτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, κορυφαίοι παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνομιλία τους με ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έχουν στείλει σαφές μήνυμα η όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή να στηριχθεί από τη Συγγρού και να μην υπάρξει πισωγύρισμα στην προ του 2012 εποχή.
Κάποια μάλιστα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Μέρκελ για το εν λόγω θέμα, ωστόσο συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς «μίλησε με την κ. Μέρκελ, όχι όμως για τον συγκεκριμένο λόγο, αλλά για την πορεία των συνομιλιών και τη δυνατότητα εξεύρεσης γρήγορα μιας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα».
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΒ, σημείωσε ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες», αλλά όπως είπε «πρέπει να μην πνίγει την ανάκαμψη, η οποία θα γίνει μόνο με μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους» και «όχι με αύξηση φόρων».
Την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος, επιμένουν ότι πρέπει πρώτα να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και μετά να αποφασίσει η Ν.Δ. τη θέση που θα κρατήσει στην επίμαχη ψηφοφορία. Ωστόσο οι αναφορές σε «αντιαναπτυξιακά» και «υφεσιακά» μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ, περισσότερο μπερδεύουν παρά επιλύουν το πρόβλημα.
Λάδι στη φωτιά έριξε και μια αναφορά του κ. Σαμαρά στη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής όπου ερωτάται για την «ύπαρξη αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ του ίδιου (εννοεί τον Αλ. Τσίπρα) και του Κ. Καραμανλή», που δίνει το έναυσμα «για σχόλια περί ύπαρξης ενός “πολιτικού φλερτ”».
«Πιστεύω πως ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά, δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς», απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο υπόνοιες για τη στάση του κ. Καραμανλή.