Skip to main content

Δ. Στρατούλης: Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν θα εφαρμοστεί

Είτε διά της ακύρωσής της είτε διά της αναστολής της επ’ αόριστον η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία δεν θα εφαρμοστεί από αυτήν την κυβέρνηση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

«Είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συγκυρία και την ιστορία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη παρουσίασαν, στο υπουργείο Εργασίας, τα μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτό σημαίνει ότι θα έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές που δεν νοιάζονται για το εάν η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά για το πώς δεν θα επεκταθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, προανήγγειλε μεγάλη μεταρρύθμιση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τη εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα περιλαμβάνουν νέες αναδιανεμητικές προτάσεις και νέους πόρους. «Αφήστε μας ν’ αγιάσουμε και θα δείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία, που θα έχουν αρμοδιότητα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εξήγγειλε, από την πλευρά του, ο κ. Στρατούλης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 13 νέα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία θα ενταθούν, θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους που εμφανίζουν αυξημένη παραβατικότητα, θα είναι επαναλαμβανόμενοι και θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2015 136 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 100 εκατ. από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, ο κ. Στρατούλης έκανε γνωστό ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155 χιλιάδες οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει συνολικά οφειλές 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία απέδωσε ο ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων, τα τελευταία χρόνια, που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο κ. Καψάλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.

Ανέφερε, ακόμη, ότι εντός του 2015 έχουν αναφερθεί 19 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, και ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων και των συνδικάτων στο έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

ΚΚΕ: Τεράστια κοροϊδία το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις λέξεις

Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις λέξεις «δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», είναι μια τεράστια κοροϊδία σε βάρος των ασφαλισμένων, διότι όσο διατηρείται, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή μάλιστα που τα ταμεία αναγκάζονται να καλύψουν τα ελλείμματα είτε με σπάσιμο ομολόγων είτε με δανεισμό από άλλα ταμεία, δηλαδή με μεγάλες απώλειες για τα χρήματα των ασφαλισμένων, σχολίασε το ΚΚΕ.

Τόνισε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος πρέπει να καταργηθεί αμέσως και όχι μόνο ν’ ανασταλεί ή ν’ αντικατασταθεί από νέο κανονισμό παροχών ή νόμο με τις ίδιες επιπτώσει, χρειάζεται να ανατραπούν οι πολιτικές με τις οποίες, είτε με ρήτρα είτε χωρίς ρήτρα, μειώνονται οι επικουρικές και κύριες συντάξεις, να εξασφαλισθεί η καταβολή των συντάξεων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ