Skip to main content

Κρίσιμη εβδομάδα για συμφωνία ή ρήξη

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Βήμα – βήμα βαδίζει η κυβέρνηση, έχοντας ως πρώτο στόχο την καταγραφή της προόδου στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να δηλώνει χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ημερίδα του ΑΚΕΛ με θέμα: «Κύπρος-Ελλάδα», ότι μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Για το σκοπό αυτό χθες εστάλησαν στο Brussels group οι ελληνικές προτάσεις για το ύψος των ενιαίων φορολογικών συντελεστών, ώστε να κλείσει ένα ακόμη ανοιχτό θέμα. Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν και πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, επόμενος στόχος είναι στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, να επικυρωθεί αυτή και από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, ώστε να σταλεί το μήνυμα στην ΕΚΤ και φυσικά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο «τρίτο πακέτο», εντός του πλαισίου της «συνολικής λύσης» την οποία επιδιώκει το Μαξίμου μέχρι το τέλος Μαΐου. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας και θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις τόσο με την Άγκελα Μέρκελ, όσο και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ζήτημα είναι, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «αν εταίροι και δανειστές ασχοληθούν στη Ρίγα με το ελληνικό πρόβλημα, προς την κατεύθυνση να υπάρξει μια λύση ή αποφασίσουν να συνεχίζουν την πίεση παίζοντας με τον χρόνο και ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός».

Στο εσωτερικό, όπως διαμηνύουν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η συμφωνία ή θα περάσει με την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή θα «μιλήσουν οι κάλπες», αφού ουδείς στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να περάσει η συμφωνία στη Βουλή με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Το εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και ειδικά σε περίπτωση που έχουν βάση αλήθειας τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για πακέτο μέτρων του τύπου «take it or leave it» από πλευράς εταίρων και δανειστών, προβλέπει και πάλι την προσφυγή στις κάλπες και ειδικότερα σε δημοψήφισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, λένε κυβερνητικά στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πάρει σαφέστατη θέση», η οποία «δεν μπορεί να είναι άλλη από το «Όχι» αφού θα παραβιάζονται οι «κόκκινες» γραμμές.

Ήδη η Ν.Δ., δια του Κυρ. Μητσοτάκη θέτει θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση που στις ψηφοφορίες η κυβερνητική πλειοψηφία καταγράψει περισσότερες από 12 απώλειες, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα ζητηθεί η συγκρότηση νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με συμμετοχή τμήματος της αντιπολίτευσης.