Skip to main content

Κίνα: «Ναι» σε έρευνα για τον κορωνοϊό μόλις «ελεγχθεί» η πανδημία

Μετά τις συνεχείς εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με τον κορωνοϊό, η Κίνα τονίζει πως υποστηρίζει τη σχετική διενέργεια, ωστόσο σημειώνει ότι πρέπει να περιμένει έως ότου περιοριστεί η πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι υποστηρίζει τη διερεύνηση του χειρισμού της πανδημίας κορωνοϊού, αλλά επέμεινε ότι κάθε έρευνα πρέπει να περιμένει έως ότου περιοριστεί ο ιός.

Ο Σι μίλησε στην Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ, την ώρα που περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν ψήφισμα που ζητούσε ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή πάνω από από 300.000 ανθρώπων παγκοσμίως.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τη χώρα, λέγοντας ότι το Πεκίνο ενήργησε με διαφάνεια σχετικά με την προέλευση του ιού, ο οποίος -όπως είπε- εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους στην κεντρική κινεζική πόλη Βουχάν.

«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ενεργήσαμε με διαφάνεια και υπευθυνότητα, δώσαμε πληροφορίες στον ΠΟΥ και σε άλλες χώρες με τον πιο έγκαιρο τρόπο, δημοσιοποιήσαμε την ακολουθία του γονιδιώματος το συντομότερο δυνατό, μοιραστήκαμε  εμπειρίες ελέγχου και θεραπείας με τον κόσμο χωρίς επιφυλάξεις και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε χώρες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Σι στη συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον τόνισε πως η πανδημία «ξέφυγε εκτός ελέγχου» σε μεγάλο βαθμό λόγω της δαπανηρής «αποτυχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας..

«Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές» δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ.

Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός είπε: «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του διαφάνειας, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο».

«Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί», πρόσθεσε ο Άζαρ.

naftemporiki.gr