Skip to main content

Τα επόμενα βήματα του Μαξίμου 

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κλείσιμο της αξιολόγησης, μεγάλα έργα, προσέλκυση επενδύσεων, καταπολέμηση της ανεργίας και -σε πολιτικό επίπεδο- συνέδριο του κόμματος και στο βάθος ανασχηματισμός, είναι τα επόμενα βήματα του Μαξίμου μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μοναδικό ζητούμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είτε με ρευστό είτε στον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, κάτι που κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν το πιο πιθανό, ειδικά αν η λύση που θα επιλεγεί για την απομείωση του χρέους περιλαμβάνει και την αγορά από τον ESM του ελληνικού χρέους που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο. Το τελευταίο είναι ένα σενάριο που το Μαξίμου δεν έκρυψε ποτέ ότι επιθυμεί.

Σε επίπεδο καθημερινότητας του πολίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να βάλουμε μπρος τα μεγάλα έργα, να πολεμήσουμε την ανεργία, να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία και να δώσουμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις… είναι ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προσέλκυση επενδύσεων, για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό το καθεστώς της επιτροπείας».

Επόμενο βήμα το συνέδριο του κόμματος, το οποίο -όπως σημειώνει κομματικό στέλεχος- θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται να διεξαχθει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Θα ακολουθήσει ένας «δομικός» ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με στόχο το νέο σχήμα να σηματοδοτήσει το πέρασμα στη «μετά μνημονίων εποχή». Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασιστιεί το πότε θα γίνει αυτός, με πιθανότερο σενάριο τον Σεπτέμβριο. Αυτό το σχήμα, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι εκείνο που θα δώσει και την επόμενη εκλογική μάχη.            

Όλα αυτά όμως «είναι αρκετά μακρινά», όπως ομολογεί στέλεχος του Μαξίμου, αφού «προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος και η ρύθμιση του χρέους», ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία. Το τελευταίο αποτελεί δομικό συστατικό του οδικού χάρτη του Πρωθυπουργού, αφού το πέρασμα στην ανάπτυξη είναι το κλειδί που θα αποτρέψει την ενεργοποίηση του «κόφτη», δηλαδή την υιοθέτηση ενός ακόμη πακέτου μέτρων.