Skip to main content

Τ. Γιαννίτσης: Τη λύση για το ασφαλιστικό να μην την ψάχνουμε μόνο στο ασφαλιστικό

«Τη λύση για το ασφαλιστικό να μην την ψάχνουμε μόνο στο ασφαλιστικό, πρέπει να τη βρούμε στη συνολική μας πολιτική», ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γιαννίτσης επεσήμανε ότι εάν είχαν ληφθεί «σοβαρά» μέτρα το 2001, το ασφαλιστικό σύστημα και η χώρα δεν θα βρισκόταν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που είχε προτείνει, ο κ. Γιαννίτσης εξήγησε ότι προέβλεπε μειώσεις συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει σταδιακά μέσα σε μια δεκαετία περίπου στο 80%. «Τότε οι συντάξεις μιλούσαν για 100%, 110% ποσοστό αναπλήρωσης. Η σύνταξη ήταν 10% μεγαλύτερη από το μισθό, δεν έχει λογική αυτό, δεν είναι βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι, αυτό που θα άλλαζε στην τότε πρότασή του, θα ήταν να μπει ένας δεύτερος επαγγελματικός και ένας τρίτος κεφαλαιοποιητικός πυλώνας.

«Ακούω συνέχεια ότι αυτό είναι νεοφιλελεύθερο. Είναι νεοφιλελεύθερο αν έχεις ένα δημόσιο σύστημα που να λειτουργεί ως δημόσιο σύστημα, που να σέβεται τον εργαζόμενο, τις εισφορές του, τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το κράτος, τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει μία γενιά απέναντι στην άλλη. Όταν όλα αυτά δεν συντρέχουν, όταν ο ασφαλισμένος αισθάνεται ότι τον κοροϊδεύουν, τον αφήνουν στα κρύα του λουτρού το λιγότερο και δεν έχει καμία εμπιστοσύνη, τότε πρέπει να έχει την αίσθηση ότι τουλάχιστον θα έχω κάποια χρήματα στην άκρη, τα οποία θα έρθουν σε μένα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ότι «στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας, έχει εξελιχθεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δράμα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί», ενώ επέρριψε ευθύνες και στην Ε.Ε. και την τρόικα σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις, καταλογίζοντάς τους ότι γνώριζαν για το θέμα.

Ο κ. Γιαννίτσης στάθηκε στο ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι το μόνο εισόδημα σε επίπεδο χώρας -όχι ατόμου ή νοικοκυριού- το οποίο αυξήθηκε. Όπως είπε, μειώθηκαν δραστικά τα εισοδήματα από εργασία, τα από ελεύθερους επαγγελματίες, εμπορικές επιχειρήσεις, ενοίκια. «Τα αγροτικά και οι συντάξεις είναι οι δύο κατηγορίες που αυξήθηκαν. Δεν αυξήθηκαν βέβαια σε επίπεδο ατόμου, αλλά επειδή ήταν τεράστιος ο αριθμός νέων συνταξιούχων που ωθούνταν στην έξοδο», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς πού θα μπορούσε να αναζητηθεί λύση για το ασφαλιστικό, στάθηκε στην ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ διαπίστωσε την ύπαρξη ανισοτήτων στην τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, επικαλούμενος ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τόνισε ότι η ασφαλιστική δαπάνη θα αυξηθεί ελαφρά, από 30 δισ. το 2015 σε 30,8 δισ. το 2019, με τα ελλείμματα να κυμαίνονται το 2015 στα 16,3 δισ. και το 2019 στα 16,7 δισ. «Αν θέλω να είμαι αντικειμενικός και να δεχθώ αυτά τα νούμερα θα σας πω ότι δεν ξέρω αλλά δεν βλέπω ότι βελτιώνεται το σύστημα», είπε ο κ. Γιαννίτσης.