Skip to main content

Covid-19: Στους 152 οι νεκροί – 2.744 κρούσματα στην Ελλάδα

Συνολικά 2.744 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 152, καθώς καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378  είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.726 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 100.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, από τους ασθενείς (18 επιπλέον), 32 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ από τα 18 νέα κρούσματα τα 12 αφορούν ευπαθείς ομάδες και τα επτά είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Από τα θύματα, 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υποσχόμενες θεραπείες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε κάποιες θεραπείες που μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες ώστε να περιορίσουν τον ιό και μειώσουν τη διάρκειά του. «Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε και κάποιες ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πώς κάποιες θεραπείες περίπου τέσσερις με πέντε μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες. Μάλλον περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό».

Αναφερόμενος στη χρήση της ρεμβεσιβίρης, ο καθηγητής λοιμωξιλογίας τόνισε πως «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες για παρηγορική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, αυτούς που δεν είναι τόσο σοβαρά για να διασωληνωθούν, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς από σοβαρή νόσο. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμα διασωληνομένοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους ασθενείς. Θα μπορούσε να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς στους οποίους στηρίζεται η αναπνοή με άλλα πλην του αναπνευστήρα μέσα. Επίσης η διάρκεια της θεραπείας σ’ αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά, με βάση νεότερα δεδομένα, θα μπορεί να είναι πέντε αντί για 10 ημέρες αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμβεσιβίρη και σε άλλους ασθενείς. Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται, είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο στα νοσοκομεία με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών».

Παράλληλα, μίλησε και για μία θεραπεία από νοσοκομεία στο Χονγκ Κονγκ. «Από ομάδα έξι νοσοκομείων ανακοινώθηκε ότι η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιικές ιδιότητες, δηλαδή η λοπιναβίρη-ριτοναβίρη όσον αφορά το αντιικό του HIV και η ριμπαβιρίνη-ιντερφερόνη Β’ όσον αφορά τα γενικότερα αντιικά φάρμακα, έδειξε πώς είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό. Εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν γρηγορότερα από το νοσοκομείο. Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε σοβαρά ασθενείς. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα».

Οι τρεις κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσει ο τουρισμός

«Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας». 

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα επιτρέπεται ο τουρισμός θα υπάρχουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο ιδίως αν αυτός μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο» .

Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση μάσκας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός υπόπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς, και ένας τρίτος κανόνας όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας είναι η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου και «φαντάζομαι δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο μένουν άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».

Αναφερόμενος στο μέσο μεταφοράς που θα μας πάει στο χώρο των διακοπών είπε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο « παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων, εάν και εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ