Skip to main content

5 ειδήσεις για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις οι οποίες συμπλήρωσαν χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ την Αίτηση Χορήγησης, επέλεξαν το τελικό ποσό και αποδέχθηκαν τους όρους αποπληρωμής του. Συγκεκριμένα χθες οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες 9.221 αιτήσεις ενώ ο αριθμός των επισκέψεων στην πλατφόρμα ξεπέρασε τις 105.000.

Σε νέα παράταση στη διάθεση φθηνού πετρελαίου θέρμανσης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, η προθεσμία για τη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ παρατείνεται έως τις 31 Μαϊου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουμε κάποιον ατίθασο του Νότου ή του ανατολικού μπλοκ στο ρόλο του «προβληματικού παιδιού», που πυροδοτεί μία θεσμική, υπαρξιακή κρίση για την κοινότητα, αλλά τη Γερμανία. Έστω και χωρίς να το έχει επιδιώξει η κυβέρνησή της. Διαβάστε αναλυτικά εδώ. 

Αντιμέτωπη με μία νέα μεγάλη πρόκληση βρίσκεται η Νότια Κορέα, αφότου ήδη 101 πολίτες, οι οποίοι διασκέδασαν προ ημερών σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και αναζητώνται οι επαφές τους. Προκειμένου να περιοριστεί όσον το δυνατόν συντομότερα μία νέα εστία κρουσμάτων, οι αρχές ακολουθούν τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη συνταγή της ιχνηλάτησης των επαφών και των διαγνωστικών τεστ, μία τακτική που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στην παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της Covid-19.

Γιγαντιαίοι ιοί έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες απομακρυσμένες τοποθεσίες της Γης, από τη Σιβηρία ως την Ανταρκτική- και ομάδα του Michigan State University έριξε φως σε αυτούς τους «αινιγματικούς», αλλά «μαγευτικούς», όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα MSUToday του πανεπιστημίου, ιούς, και τις διαδικασίες με τις οποίες μολύνουν κύτταρα.