Το Παρίσι πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής αντίδρασης έναντι των σχεδίων του Ισραήλ να προχωρήσει σε μια ντε φάκτο προσάρτηση μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Το Βέλγιο, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο επιθυμούν να συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής τιμωρητικών οικονομικών μέτρων στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή, ανέφεραν οι διπλωμάτες στο Reuters, αν και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συλλογική δράση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο για την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε εβραϊκούς οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, βάσει του αμφιλεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Οι Παλαιστίνιοι έχουν αντιδράσει με οργή απέναντι στα σχέδια του Ισραήλ να εδραιώσει την κυριαρχία του στα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τα τιμωρητικά μέτρα που ίσως εξετάσουν τα κράτη μέλη του μπλοκ για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το Ισραήλ να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Αναφορικά με τη διαδικασία, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), να καταρτίσουν έναν κατάλογο επιλογών. Και τα 27 κράτη της Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε απάντηση των Βρυξελλών και οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, είναι ενδεχόμενο να εμποδίσουν ακόμη και τις προπαρασκευαστικές εργασίες.
Ένας Ευρωπαίος εκπρόσωπος αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει εσωτερικές συζητήσεις αλλά σχολίασε πως: «η προσάρτηση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εάν προχωρήσει η προσάρτηση, η ΕΕ θα ενεργήσει αναλόγως».
Το Ισραήλ αποτελεί για χρόνια μέρος του προγράμματος της Ένωσης για την Έρευνα & Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ, προϋπολογισμού περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του 2014 και του 2020, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΕΕ είναι επίσης ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ και η χώρα επωφελείται από τις εμπορικές προτιμήσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό συνασπισμό παγκοσμίως. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ αποκλίνει από τις «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα βήματα για την προσάρτηση παλαιστινιακού εδάφους, «εάν εφαρμοστούν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς αμφισβήτηση».
«Υπάρχει σαφώς η ανάγκη να δούμε τι σημαίνει προσάρτηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πρέπει να γνωρίζουμε τις επιλογές μας», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε σε συζητήσεις.
«Πρέπει επίσης να πούμε ποιές ακριβώς θα ήταν οι συνέπειες της προσάρτησης, ιδανικά ως ένας τρόπος για να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση», σημείωσε ο διπλωμάτης.
Παράλληλα σήμερα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο πως το Λονδίνο δεν θα υποστηρίξει μια ισραηλινή προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, καθώς αυτή θα καθιστούσε πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης δύο κρατών με τους Παλαιστινίους.
«Η μακροχρόνια θέση μας είναι ότι δεν υποστηρίζουμε την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης και … αυτό θα μπορούσε να κάνει μια βιώσιμη λύση δύο κρατών πιο δύσκολη».
Οι Παλαιστίνιοι και πολλές χώρες θεωρούν παράνομους τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης που απαγορεύουν την εγκατάσταση σε γη που καταλήφθηκε σε πόλεμο. Το Ισραήλ το αμφισβητεί, επικαλούμενο τις ανάγκες ασφάλειας και τις βιβλικές, ιστορικές και πολιτικές συνδέσεις με αυτά τα εδάφη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters