Skip to main content

Υπάρχει ακόμη δρόμος για τη συμφωνία

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μόνο εύκολη δεν φαίνεται να είναι η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και θεσμών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις γνωστές διαφορές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, διαφωνίες έχουν υπάρξει και για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, εταίροι και δανειστές ζητούν το πλεόνασμα να κινηθεί κοντά στο 2,5%, ενώ η κυβέρνηση μιλά για πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο του 1,2 με 1,5%. Αν οι δανειστές επιβάλλουν τη θέση τους, προκύπτει ένα δημοσιονομικό κενό για φέτος της τάξεως των 2 δισ., το οποίο φυσικά θα ζητήσουν να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Τις δυσκολίες που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, αναφέρθηκε σε μια «εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση», στην οποία όπως είπε «δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα για να συμφωνήσουμε. Είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης».

«Αλλιώς ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν υπάρξει λιγότερη Δημοκρατία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σύντομα σε συμφωνία. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού.

Επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες πηγαίνει στο Βερολίνο στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Γιέγκερ.

Από τη πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Βρέμη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην πόλη – κρατίδιο, είπε ότι η όποια βοήθεια «δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους», ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, είπε πως δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική».

«Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση -τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες», κατέληξε ο κ. Ντέισλεμπλουμ.