Skip to main content

Covid-19: Η πρόταση της Ε.Ε. αντί της διεθνούς έρευνας για την έναρξη της πανδημίας

Προτάσεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, με στόχο την άντληση πληροφοριών από την επόμενη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) βάζοντας ωστόσο τέλος στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για διενέργεια διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊου, πρόκειται να υποβάλει η ΕυρωπαΊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να χαράξουν μια πορεία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στο blame game μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει κατηγορήσει ευθέως την Κίνα για τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από τον Covid-19 και έχει ζητήσει από τον ΠΟΥ να διεξαγάγει έρευνα για το τι έχει δηλώσει η χώρα σχετικά με την έναρξης της επιδημίας. Το επίμαχο ζήτημα ενδεχομένως σε οποιαδήποτε έρευνα θα ήταν το χρονοδιάγραμμα της επιδημίας, καθώς και αν θα επικεντρωθεί σε αυτό που συνέβη στην Κίνα, στις επικοινωνίες της Κίνας με τον ΠΟΥ ή στην ανταπόκριση του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., η πρόταση του μπλοκ, η οποία θα υποβληθεί σε μια εικονική συνάντηση του ΠΟΥ στις 18 Μαΐου, θα «παράσχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση αυτής της ασθένειας για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας, καθώς δεν θα είναι η τελευταία. Πρέπει να διδαχτούν μαθήματα από αυτό», τόνισε ο Μπορέλ.  

Υπάρχουν χώρες εντός της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Βρετανίας, οι οποίες στηρίζουν την εξέταση του ρόλου του ΠΟΥ. Οι ΗΠΑ δεν ζητούν πλέον τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, έχουν ωστόσο αναστείλει τη χρηματοδότησή τους στον ΠΟΥ, μία κίνηση που θεωρείται ευρέως αντιπαραγωγική.

«Νομίζω ότι όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει τόσο σοβαρές κατηγορίες εναντίον κάποιου, έχει πληροφορίες που δεν έχω», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

«Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα για απόδωση ευθυνών ή εκατέρωθεν επιπλήξεις», πρόσθεσε ο Borrel. «Αυτή είναι η ρητορική που ακούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ιός χαρακτηρίζεται κινεζικός ή ιός της Βουχάν. Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κατηγορούμε, αλλά απεναντίας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια σε ένα πρόβλημα που αφορά όλους. Εάν δεν το λύσουμε παντού, δεν θα το λύσουμε πουθενά. «Δεν θα βγούμε από αυτήν την κρίση χωρίς συντονισμένη δράση μεταξύ της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης», τόνισε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι η παραπληροφόρηση με τη μορφή «επικίνδυνων πληροφοριών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή» προήλθε από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να εξαρτάται από την Κίνα για ιατρικές προμήθειες και υποστήριξε πως η Αφρική θα μπορούσε να παράγει περισσότερα για την Ε.Ε. «Δεν είναι φυσιολογικό για την Ευρώπη να μην παράγει ούτε ένα γραμμάριο παρακεταμόλης και να συγκεντρώνεται το 80% της παραγωγής αντιβιοτικών στην Κίνα», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian