Skip to main content

Covid-19: Στους 147 οι νεκροί – 2.663 κρούσματα στην Ελλάδα

Συνολικά 2.663 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας..

Παράλληλα, τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 147, καθώς καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.

Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.642 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 87.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (21 επιπλέον), 36 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Από τα νέα κρούσματα, τα 11 προέρχονται -σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα- από υγειονομική μονάδα των Ε.Δ. Πρόκειται για το 401 ΓΣΝΑ, με το ΓΕΕΘΑ να διευκρινίζει ότι επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και σε νοσηλευόμενο από τις 26 Απριλίου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 ΓΣΝΑ. Επιπλέον ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο.

Σημειώνεται πως η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 68 ετών. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 82 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα, 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναφερόμενος στην καταγραφή των θανάτων, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η διαδικασία γίνεται με βάση τα ευρωπαϊκά και είπε εμφατικά «δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε τους θανάτους». 

«Δεν πρόκειται για μια επινόηση δικιά μου, αν είναι δυνατόν. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ακολουθούν κοινή γραμμή. Δεν υπήρξε σε εμάς υποεκτίμηση του φαινομένου», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας «δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Το ποσοστό των θανόντων είχαν σχεδόν όλοι την τυπική εικόνα σοβαρής πνευμονίας» που συνάδει με την τυπική έκφραση των σοβαρών περιστατικών της νόσου με κορωνοϊό. Ε

Ερωτηθείς για το αν μπορούμε να υπολογίσουμε τη διείσδυση του ιού στο σύνολο του πληθυσμού είπε χαρακτηριστικά ότι διεθνώς «δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει στην κοινότητα. Όλοι μιλούν για ένα ποσοστό γύρω στο 10%. Υπάρχει τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα και είναι ένας ιός επικίνδυνος που δεν δείχνει να μειώνεται η επιθετικότητά του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας καλώς επέβαλε το lock down.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε επίσης για μια ενθαρρυντική προσέγγιση στην πρόληψη και τη θεραπεία του κορωνοϊού, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων, τόνισε αναφερόμενος σε «ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, το οποίο θα παρασκευάζουμε σε μεγάλη ποσότητα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία».

naftemporiki.gr