Η ανταπεργία απαγορεύεται ρητά βάσει του νόμου 1264/82 και αυτό δεν αλλάζει, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι η επίσπευση της εκδίκασης των διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όταν οι εργοδότες επικαλούμενοι απεργία στην επιχείρηση δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απέργησαν.
Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, σε αυτές τις περιπτώσεις ήδη οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους.
Όπως εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας, η καθιέρωση μιας σύντομης δικαστικής διαδικασίας για την επίλυση της σχετικής διαφοράς θα αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, «όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις».
Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές του υπουργείου σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της αναστολής των δύο βασικών αρχών, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018 οι δύο βασικές αρχές επανέρχονται σε ισχύ. Αυτό δεν ήταν ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο», τόνισαν οι ίδιες πηγές, καθώς όπως πρόσθεσαν, από το 2011 οι δύο αρχές βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή και δεν θα επανίσχυαν χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Πηγή: ΑΜΠΕ