Skip to main content

EPLO – Αμερικάνικη πρεσβεία: Εκδήλωση για τον ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή

Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή πολιτική σκηνή, μετά από την εμπλοκή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης την Τρίτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωστής Στεφανόπουλος» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στο Κολωνάκι (Αχαιού 16, Δεξαμενή).

Την εκδήλωση με τίτλο «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η αύξηση του ρόλου των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή», οργάνωσε το Ινστιτούτο για την Μεσόγειο του EPLO σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο πολιτιστικός ακόλουθος της πρεσβείας Μάικ Σνάιντερ και ο διευθυντής του EPLO, καθηγητής Σπυρίδων Φλογαΐτης, ενώ τον συντονισμό είχε ο πρέσβης Σωτήριος Βαρουξάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας Έντουαρντ Λένγκεν, προϊστάμενος του White House Historical Association που ίδρυσε η Τζάκι Κέννεντυ το 1961 με αποστολή την προστασία, διατήρηση και προβολή της ιστορίας του Λευκού Οίκου, καθώς και ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Λένγκεν αναφέρθηκε στον αποφασιστικό για την έκβαση του πολέμου ρόλο των ΗΠΑ ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός στρατιωτών του εκστρατευτικού σώματος υπό τον στρατηγό Τζον Πέρσινγκ ενεπλάκη στο Δυτικό Μέτωπο το καλοκαίρι του 1918 με αποτέλεσμα τη λήξη του πολέμου στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Όπως τόνισε, παρά τις σημαντικότατες απώλειές τους, οι Αμερικανοί αναπτέρωσαν το ηθικό των Ευρωπαίων και ενδυνάμωσαν την επιρροή τους στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου επικεντρώθηκε στα γεγονότα των Βαλκανίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως στην απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου να συνταχθεί η Ελλάδα στο πλευρό της Αντάντ (Βρετανικές, Γαλλικές και Αμερικανικές δυνάμεις), ερχόμενος σε σύγκρουση με το Παλάτι, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα μεταξύ των νικητών του πολέμου, με σημαντικά εδαφικά κέρδη.