Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περάσε πριν από λίγο την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να ενημερώσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα επισκέπτεται μία φορά τον μήνα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώνει για τις εξελίξεις, επιδιώκοντας σταθερή συνεργασία.
Προφανώς έχει σημασία τι θα πει ο Πρωθυπουργός για το σήμερα της πανδημικής κρίσης και για το αύριο των οικονομικών επιπτώσεών της στην χώρα μας, ωστόσο έχει σημασία ότι η συνάντηση αυτή γίνεται εν μέσω σεναρίων περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.
Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά τις εισηγήσεις που δέχεται για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, με το επιχείρημα ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και τους συσχετισμούς. Αποδίδει δε τον όλο θόρυβο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.
Συνοπτικά, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αναγνωρίζει το προφανές των επιχειρημάτων υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, αλλά και να θεωρεί ότι μία νέα νίκη σε πρόωρες εκλογές έναν χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία, δεν πρόκειται να του δώσει περισσότερη ώθηση, όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών, εντός της Ν.Δ., αλλά και όσοι εντός ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές «διότι που θα βρει άλλη τέτοια ευκαιρία».
Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον στενό κύκλο των συνομιλητών του, τα πράγματα δείχνουν να είναι διαφορετικά. Θεωρεί πως πρόωρη προσφυγή σε κάλπες Ιούλιο ή Σεπτέμβριο θα ήταν μία δυσεξήγητη έκπληξη για την κοινή γνώμη που στην πλειονότητά της εμφανίζεται κατά των πρόωρων εκλογών στις δημοσκοπήσεις.
Ακόμα, υπολογίζει πως έχει ισχυρή και σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία – όπως αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία στην πρώτη και κρισιμότερη φάση – για να αντιμετωπίσει και την ύφεση που έρχεται στην οικονομία. Φέρεται δε να εκτιμά ότι το γεγονός πως η ύφεση θα είναι παγκόσμια και όχι ελληνική και θα έχει προφανή αιτία την κρίση του κορονοϊού και όχι την κακοδιαχείριση, θα μετρήσει ώστε η ελληνική κοινή γνώμη να μη χρεώσει στην κυβέρνηση την αλλαγή στην οικονομία και το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες φέρονται να πιστεύουν πως ούτε στο γήπεδο της τακτικής οι πρόωρες εκλογές είναι ο ασφαλής δρόμος να ξεμπερδεύουν με την απλή αναλογική, καθώς με τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ. και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει, όπως λένε στην Πειραιώς, μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιο αποτέλεσμα που να μη χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Είτε με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. (αλλά με μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη από τη σημερινή) είτε αν ένα κόμμα προσφέρει στη Ν.Δ. τη συνεργασία του, για να συγκροτηθεί κυβέρνηση, ώστε να κλείσει ο δρόμος για δεύτερες εκλογές που θα καταργήσουν την απλή αναλογική.
Στη Ν.Δ. λένε ότι τις πρόωρες εκλογές τις φοβάται ο Τσίπρας και δεν τις σχεδιάζει ο Μητσοτάκης. Μένει να αποδειχθεί…
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, τα πράγματα διαφέρουν. Διασταυρωμένες πληροφορίες θεωρούν τον ανασχηματισμό εξαιρετικά πιθανό, στη συμπλήρωση ή λίγο μετά τη συμπλήρωση εντός έτους διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Τον περιγράφουν σχεδόν ως δεδομένο, ως κανονικό βήμα λειτουργία του «επιτελικού κράτους», του μοντέλου λειτουργίας που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι φυσικό, λένε στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, ένα χρόνο μετά με μία μεγάλη κρίση να βρίσκεται πίσω (Έβρος), μία να είναι σε εξέλιξη (κορωνοϊός) και μία μπροστά (ύφεση λόγω κορωνοϊού) να έχουν εντοπιστεί πράγματα που πρέπει να διορθωθούν, πρόσωπα που πρέπει να αντικατασταθούν, να αναβαθμιστούν ή και να πάρουν τη δική τους ευκαιρία για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Ονόματα, σε αυτή τη φάση, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφέρονται, πέραν της καταγραφής του εσωκομματικού χρηματιστηρίου. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται περισσότερο ισχυρός από τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησής του και λέγεται ότι αισθάνεται έτοιμος αλλά να μη λάβει υπόψιν εσωκομματικές ισορροπίες για να χρησιμοποιήσει πρόσωπα που ο ίδιος θεωρεί αποτελεσματικά, αλλά δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, ούτε καν στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.