Skip to main content

Ν. Χαρδαλιάς: Να μην πιστεύουν κάποιοι ότι από Δευτέρα τελειώσαμε με τον κορωνοϊό

«Προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητα, που θα είναι πιο σύνθετη» είπε το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ζητώντας «να μη τεθεί σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει έως σήμερα».

«Μελετάμε κάθε βήμα με μεγάλη προσοχή. Περνάμε στη δεύτερη φάση από τη Δευτέρα απέναντι στον αόρατο εχθρό, το ξέρουμε ότι θα έχουμε και νέα κρούσματα. Προετοιμαζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή κατάσταση. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η παραμονή μας σε εγρήγορση κι επιφυλακή είναι επιβεβλημένη. Να μη πιστεύουν κάποιοι ότι από Δευτέρα τελειώσαμε με τον κορωνοϊό» τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από μεθαύριο, Δευτέρα, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά  κέντρα.

Η μάσκα είναι  υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων  που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα  αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, πελάτες κομμωτηρίων κλπ, δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση  μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό, είπε ο υφυπουργός. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, χθες έφθασαν στην Ελλάδα με τριες πτήσεις συνολικά 210 άτομα, που βρέθηκαν όλα αρνητικά σε τεστ για κορωνοϊό.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως μέχρι και αύριο, Κυριακή, οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις συνεχίζονται κανονικά.

Για την Πρωτομαγιά

Αναφερόμενος στις χθεσινές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, ο υφυπουργός σημείωσε πως «η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να παραμείνει στον βασικό στόχο, που είναι ο περιορισμός του ιού και να μη μεγεθύνει το πρόβλημα, κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε, εάν αποφάσιζε να προχωρήσει δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων».

Όπως ανέφερε, οι συγκεντρώσεις αυτές, από τη στιγμή που ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, προκάλεσαν ερωτήματα, αλλά και διαμαρτυρίες. «Είχαμε έγκαιρα καλέσει τα σωματεία των εργαζομένων και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών και τους κινδύνους, όχι μόνο για τα μέλη τους, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Προτείναμε, μάλιστα, εναλλακτικές  ημερομηνίες για τους συμβολικούς εορτασμούς της Πρωτομαγιάς. Κάποιοι επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν  την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει η  Ελλάδα και όλος ο κόσμος» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και «η κυβέρνηση σέβεται  απολύτως το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες». Διευκρίνισε δε πως είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων, για τις οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί, όπως των 10 ατόμων, από τις πολιτικές διαμαρτυρίες. «Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, θέτοντας αυτό το δικαίωμα πάνω από την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα  προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, πρώτα απ’ όλα για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, αλλά και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.