Skip to main content

Οι πρόωρες εκλογές και η επιστροφή της κυβέρνησης στο «ή εμείς ή αυτοί»

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki

Τo αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για πρόωρες εκλογές πριν κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση και συντηρεί το προεκλογικό κλίμα.

Έπειτα από μία μακρά πορεία παράλληλων μονολόγων, που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να «φλερτάρει» τη Φώφη Γεννηματά, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής συναντώνται σε ένα μείζον πολιτικό θέμα και αυτό στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχει περάσει απαρατήρητο.

Η ντρίπλα του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει εκλογές πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας είχε στόχο να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό του κόμματος που έχει χωριστεί σε υποστηρικτές και πολέμιους του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι αυτόν τον στόχο τον πετυχαίνει, αν και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι όλες οι πλευρές στο κόμμα υπέρ των πρόωρων εκλογών όπως και υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν ότι πέραν του λίγου πολιτικού χρόνου που θα κερδίσει η Φώφη Γεννηματά με αυτήν την πρωτοβουλία, δύσκολα θα ξεφύγει από την πολιτική παγίδα της πολιτικής συνεργασιών.

Υπάρχουν όμως ήδη δύο πολιτικά αποτελέσματα:

Πρώτον, το προεκλογικό κλίμα ενισχύεται με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης , ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής να ζητούν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιστρέφει στην περίοδο της πολιτικής απομόνωσής του καθώς συνομιλεί μόνο με τους ΑΝΕΛ.

Δεύτερον, με αυτήν την κίνηση, η κ. Γεννηματά «καίει» το χαρτί που έχει συζητηθεί εντός της κυβέρνησης να ζητήσει ο κ. Τσίπρας την έγκριση της επικείμενης συμφωνίας με τους Θεσμούς από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Σύγκρουση μέχρις εσχάτων

Στο ημίφως της συνωμοσιολογίας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε η «Ν» χθες βράδυ, παραδέχονταν μεν ότι με αυτήν την κίνηση «η Γεννηματά δυσκολεύει τις δικές μας κινήσεις», συνέδεαν ωστόσο τη χρονική στιγμή του αιτήματος για πρόωρες εκλογές, με τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και τη Νέα Δημοκρατία, όπου προαναγγέλλουν «σύγκρουση μέχρις εσχάτων με πολιτικό διακύβευμα τους δύο κόσμους που θα αναμετρηθούν στις επόμενες εκλογές».  

«Η επιστροφή στη στρατηγική του ‘ή εμείς ή αυτοί’ είναι μονόδρομος. Έτσι θα πάμε στις επόμενες εκλογές και έτσι θα επιβιώσουμε» σημειώνουν και υποστηρίζουν ότι «στην επιλογή της σύγκρουσης με την εγχώρια διαπλοκή, οι εταίροι μας στηρίζουν».   

Οι ίδιες πηγές αρνούνται να μπουν στη συζήτηση που έχει ανοίξει ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης και το περιβάλλον του για σχέσεις και συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του κατά το πρόσφατο παρελθόν, για το οποίο συνεργάτες του μεγαλοεπιχειρηματία δίνουν πλέον ημέρες και ώρες συναντήσεων.

Δεν δίνουν δε ιδιαίτερη σημασία στην επίσημη παραδοχή του Μαξίμου για αυτές τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μία ημέρα μετά τη δήλωση του επιχειρηματία με την οποία ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι «έχει βοηθήσει την κυβέρνηση».

Επιβεβαιώνουν δε, ότι θα συνεχίσουν να συνδέουν τον εφοπλιστή, εκδότη και πρόεδρο του Ολυμπιακού με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρούν ότι  «ακόμα και αν βγουν φωτογραφίες και βίντεο για συναντήσεις του Τσίπρα με τον Μαρινάκη ή και άλλους επιχειρηματίες η κοινή γνώμη πιστεύει ότι ο Τσίπρας τους συναντούσε αλλά δεν τους έκανε τα χατίρια».