Σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ.
Εν όψει της ψηφοφορίας επί της ΠΝΠ στην Ολομέλεια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ανακοίνωσε σειρά κινητοποιήσεων, ενώ σήμερα στις 6.30 μ.μ. αντιπροσωπεία της Ένωσης θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης θα παρουσιάσει τις θέσεις των δήμων.
Αύριο στις 11.30 π.μ. το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και δήμαρχοι από όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν στη Βουλή προκειμένου να επιδώσουν στο προεδρείο της και στους πολιτικούς αρχηγούς ψήφισμα και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις τους.
Την ίδια μέρα οι υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας θα παραμείνουν συμβολικά κλειστές από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν έξω από τα δημοτικά καταστήματα, ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης στις κινητοποιήσεις της αυτοδιοίκησης.
Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ επανέφερε το αίτημά της για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερωθούν οι αιρετοί «για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας», αλλά και «προκειμένου η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην εθνική προσπάθεια για ξεπέρασμα της κρίσης».
Αναβρασμός όμως υπάρχει και στο χώρο των Πανεπιστημίων, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) να κατηγορεί την κυβέρνηση για υφαρπαγή των χρημάτων των ΑΕΙ.
«Η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, προσπαθεί να υφαρπάξει τα χρήματα των Πανεπιστημίων που δεν της ανήκουν», ανέφερε η ΠΟΣΔΕΠ, προειδοποιώντας ότι με την ενέργεια αυτή δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί χιλιάδων νέων ερευνητών, μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων, μεταδιδακτορικών ερευνητών, τεχνικών έρευνας κ.λ.π.
Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση «να μην επιμείνει στην ‘κλοπή’ των χρημάτων αυτών που δεν της ανήκουν και θα οδηγήσουν στην ανεργία και στην ανέχεια χιλιάδες νέους επιστήμονες και τα Πανεπιστήμια μας στην απαξίωση, τη διεθνή απομόνωση και το μαρασμό».
Για 24ωρη πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση το 10ήμερο μεταξύ 15-25 Μαΐου, προειδοποίησε με τη σειρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αντί να αυξήσει την επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, «ξυρίζει» με την ΠΝΠ ό,τι απέμεινε από ταμειακό διαθέσιμο.
«Η ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εκδόθηκε την στιγμή που είναι σκουπισμένος ο ‘πάτος του βαρελιού’ των οικονομικών των Νοσοκομείων», ανέφερε η Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα ήδη «βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους».
Με ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον σταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διευκρίνισε πάντως ότι η ΠΝΠ δεν αφορά τα νοσοκομεία».
«Δεν υπάρχει πουθενά ρητή δική μου εντολή, αλλά μια τυπική υπηρεσιακή διαβίβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προς τα νοσοκομεία» σημείωσε ο υπουργός. Όπως εξήγησε «υπάρχει εξαίρεση για τους φορείς εκείνους, τα αποθεματικά των οποίων είναι απαραίτητα για τις επόμενες 15 ημέρες».
Ονομαστική ψηφοφορία για την ΠΝΠ θα ζητήσει το ΚΚΕ
Στο μεταξύ, την κατάθεση αίτησης ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προανήγγειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει την «προκλητική απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής» να συζητηθεί «με διαδικασία fast track αύριο Παρασκευή η – δεύτερη μέσα σε ένα μήνα – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «είναι προφανές ότι με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των οργανισμών που εποπτεύει».
«Αποδεικνύεται ότι και η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία στο Προεδρείο της Βουλής εφαρμόζουν και στο περιεχόμενο και στην μορφή την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ονομάζονταν ‘πραξικοπήματα’ από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ σήμερα βαφτίζονται δημοσιονομική ευαισθησία», καταλήγει.